Stroomstoring legt treinverkeer Groningen-Assen enige tijd plat

Station Groningen ANP

Het treinverkeer tussen Groningen en Assen is vanavond enkele uren stilgevallen door een stroomstoring. De storing was rond 20.30 uur voorbij. Tussen de provinciehoofdsteden reden alleen bussen. 

De stroomstoring kwam doordat op een aantal hoogspanningslijnen in Groningen ijs was gevormd. De lijnen zijn in combinatie met de harde wind gaan 'lijndansen', zoals netbeheerder TenneT het verschijnsel noemt. Daardoor waren er dips in de stroomvoorziening in de noordelijke provincies en in het oosten.

Op andere spoorlijnen in Groningen reden er minder treinen. Ook tussen Groningen en Leeuwarden kregen reizigers te maken met een langere reistijd.

Duitsland

In Ostfriesland, over de grens met Groningen, kwamen twee treinen vast te staan door ijzel. De intercity vanuit het noorden van Duitsland naar Keulen strandde in de buurt van de Noord-Duitse stad Emden. De passagiers waren vooral vakantiegangers die de jaarwisseling hadden doorgebracht op de Duitse eilanden. Ze worden waarschijnlijk ondergebracht in hotels. 

Een andere intercity die van Keulen naar Emden onderweg was, staat op een kilometer afstand van dat station. Deze trein wordt naar Emden gesleept.