Iraanse betogers bij de Saudische ambassade in Teheran
NOS Nieuws

'Situatie in Midden-Oosten staat niet op scherp'

Scherpe reacties in het Midden-Oosten na de executie van 47 mensen gisteren in Saudi-Arabië, onder wie de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Zo staan Saudi-Arabië en Iran lijnrecht tegenover elkaar. Maar de situatie staat niet op scherp, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Er speelt al tijden van alles: men is boos op elkaar, maar dat speelt al jaren."

Iran is woedend over de executie van Nimr al-Nimr, die in Saudi-Arabië een grote rol speelde tijdens de Arabische Lente. Boze Iraniërs hebben de Saudische ambassade in Teheran bestormd en in brand gestoken. Ook in andere landen zoals Bahrein, Pakistan, Jemen, en Irak gingen sjiieten de straat op.

Kalmte

In de Libanese hoofdstad Beiroet demonstreert de Hezbollah-beweging. De betoging verloopt ordelijk, zegt Van Hoorn. "De demonstratie is niet in de buurt van de Saudische ambassade, dus het zal hier wel rustig blijven."

Nabestaanden van de geëxecuteerden hebben opgeroepen tot kalmte.

Vredesbesprekingen

De regio kijkt vooral naar wat Iran doet, zegt Van Hoorn. "De Iraniërs hebben niet willen of kunnen voorkomen dat de Saudische ambassade werd bestormd. Maar daarna zijn er wel aanhoudingen verricht. Dus het is een beetje balanceren."

Hij verwacht niet dat de executies van grote invloed zijn op het vredesoverleg over Syrië, dat eind deze maand plaatsvindt. "Iran en Saudi-Arabië doen mee aan het overleg. Het wordt misschien wat ingewikkelder door de dood van Nimr al-Nimr, maar ik zou niet willen zeggen dat de situatie op scherp staat en dat de onderhandelingen dreigen te mislukken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl