Marathonschaatser Hoolwerf gaat voor Nederlandse titel

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Marathonschaatser Hoolwerf is van alle markten thuis

Schaatsen is hem met de paplepel ingegoten. Zondag is marathonschaatser Evert Hoolwerf een man om in de gaten te houden tijdens de nationale titelstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Eerder dit seizoen won hij op die baan de openingswedstrijd om de KPN Cup.

Hoolwerf is pas 20 jaar. De schaatser uit Eemdijk - geboren in Spakenburg - staat echter al sinds zijn vierde op de ijzers. Als 8-jarige werd hij al eens na vijftig kilometer van het ijs gehaald bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, hij was te jong. 

"Ik kon niet voetballen. Mijn vader en oom schaatsten. Dan ga je automatisch mee naar de schaatsbaan", zegt hij over zijn passie.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Archief: Bergsma verovert marathontitel in 2015

Alle markten thuis

Hoolwerf, drie keer marathonkampioen bij de junioren, begon dit seizoen sterk. Bij de eerste marathon in Amsterdam bleef hij aan het einde met Ingmar Berga over. Hoolwerf bleef koel en won de sprint. Hij is van alle markten thuis. "Ik kan goed wegrijden, ik kan goed met een groep mee en ik kan aardig aankomen. Ik kan eigenlijk alles wel", blikt hij vooruit.

Een week geleden schaatste hij in Thialf nog mee met de NK afstanden. Op de vijf kilometer versloeg hij de inmiddels gestopte routinier Bob de Jong. "Ik heb wel vertrouwen, maar ik ga geen voorspellingen doen voor de NK."

STER Reclame