In de ambassade werd brand gesticht
NOS NieuwsAangepast

Woedende Iraniërs bestormen Saudische ambassade in Teheran

Iraniërs hebben de Saudische ambassade in Teheran bestormd. Ze deden dat als vergelding voor het executeren, in Saudi-Arabië, van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr. Er werden brandbommen gegooid en betogers drongen het ambassadegebouw binnen, waar ze het interieur kort en klein sloegen.

De betogers stichtten ook brand in het ambassadegebouw

Na een tijdje greep de Iraanse politie in en werd traangas gebruikt om de menigte te verjagen. Veertig betogers zijn opgepakt, meldt het Openbaar Ministerie in Teheran.

Iran is woedend over de executie van Nimr al-Nimr, die in Saudi-Arabië een grote rol speelde tijdens de Arabische Lente. De hoogste Iraanse geestelijk leider ayatollah Khamenei waarschuwde het Saudische bewind in een verklaring dat het "heilige wraak" kan verwachten voor de terechtstelling.


Saudi-Arabië zegt in een reactie op de bestorming van de ambassade in Teheran dat Iran "zijn ware gezicht laat zien als verdediger van terroristen". Iran is medeplichtig aan alle terreurmisdaden in de regio, staat in een verklaring van het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook in andere landen in de regio zoals Bahrein, Pakistan, Libanon, Jemen en Irak, gingen sjiieten de straat op om te protesteren tegen de executie van Nimr al-Nimr.

Samen met al-Nimr werden zaterdagochtend in Saudi-Arabië nog 46 mensen geëxecuteerd, die waren veroordeeld voor terrorisme. Volgens Saudi-Arabië waren veel van hen betrokken bij aanslagen van al-Qaida. De massa-executie leidde tot veel kritiek, onder meer van de Europese Unie en de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl