De 'klas' van de NOS, met in het rood (naast Sacha de Boer) regisseur Ellen Scholten
NOS Nieuws

NOS'ers in 'schoolbanken' van De Reünie

  • Ellen Scholten

    Regisseur NOS

  • Ellen Scholten

    Regisseur NOS

"Hallo, met Annemarie Bouwman van De Reünie", klinkt het opgewekt. Of ze me telefonisch wat vragen mag stellen over mijn 35 jaar bij het NOS Journaal. En of ik mee zou willen werken aan een filmpje over hoe het Journaal gemaakt wordt. Haar laatste vraag, na ongeveer anderhalf uur, was: wat doe jij nu precies als regisseur. Dat kun je beter zien en dus nodigde ik haar uit. De volgende dag zou ze terugbellen voor een afspraak.

De hele NOS klas

Ze belt inderdaad terug: "We hebben het er hier op de redactie even over gehad, maar je hebt zoveel te vertellen dat we het leuk zouden vinden je in de klas te hebben." Ik sputter wat tegen, maar voel me ook enorm vereerd. In de klas, tussen al die coryfeeën. Wat een eer, en vooral, wat leuk.

Als voorbereiding op de uitzending bezoekt presentator Patrick Lodiers de Journaalredactie voor een opname met verslaggever Martijn Bink. Ik werk die dag toevallig en nodig Patrick uit mee te kijken in de regie voor het Journaal van 11:00 uur. Dat doet hij graag en hij lijkt onder de indruk, vooral van de schakeltafel, waar wij nieuwsregisseurs zelf schakelen, van 's morgens 06:30 uur tot en met het 17:00 uur Journaal.

Op de dag van opname meld ik me bij de receptie van de KRO-NCRV en zie meteen Eric Feijten zitten. Als cameraman heeft hij heel veel gedraaid en gereisd voor het Journaal. Eric spreekt met een voor mij onbekende vrouw. Het blijkt de vaste kapster van oud-presentatrice Eugenie Herlaar te zijn. Ze komt straks ook even in de klas. Verderop staan de andere (oud-)collega's die meedoen aan de uitzending: Annechien Steenhuizen, Sacha de Boer, Joop van Zijl, Erwin Kroll, Philip Freriks, Jeroen Wollaars en René Went.

Regisseur Ellen Scholten en oud-weerman Erwin Kroll tijdens de opnamen

Het is meteen gezellig, vooral ook om de oud-collega's weer te ontmoeten. Er is koffie, thee en er zijn vooral verhalen. Tot we uitgenodigd worden mee te gaan naar de klas. Aan de tafeltjes hangen onze namen. Erwin zit naast mij.

We zijn allemaal gevraagd naar ons nieuwsmoment en daar kijken we klassikaal naar. Eric Feijten is voor deze uitzending met Patrick Lodiers teruggegaan naar een voor hem indrukwekkende plek, het gebied van de tsunami van 2004.

Eugenie Herlaar vertelt hoe de reacties waren toen zij in 1965 als eerste vrouwelijke nieuwslezer op het scherm kwam. Erwin Kroll staat voor één keer weer even voor de weerkaart. En zo gaat het door met verhalen over werken bij het NOS Journaal. De opname duurt uiteindelijk veel te lang, er zal zo'n 40 minuten uitgeknipt moeten worden. Wat er overblijft, dat is morgen te zien op NPO 1.

  • Marieke Odekerken
    Erwin Kroll nog één keer voor het scherm
  • Marieke Odekeken
    Drie generaties NOS- presentatoren
  • Marieke Odekerken
    Oud-weerman Erwin Kroll, cameraman Eric Feijten en verslaggever Jeroen Wollaars
  • Marieke Odekerken
    Vier oud-presentatoren in de schoolbanken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl