Protest tegen het doodvonnis tegen Nimr al-Nimr in oktober
NOS Nieuws

Europa veroordeelt executies Saudi-Arabië

De Europese Unie heeft in een korte verklaring laten weten de executie van 47 gevangenen in Saudi-Arabië te veroordelen. "De doodstraf mag in geen enkel geval gebruikt worden", is te lezen in het bericht van de EU.

Daarnaast maakt de EU zich zorgen over de gevolgen van de executie van de sjiitische geestelijk leider Nimr al-Nimr. "Door deze zaak lopen de spanningen in de regio mogelijk verder op."

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten dat hij zijn mensenrechtenambassadeur, Kees van Baar, naar Saudi-Arabië stuurt om te spreken over de situatie in het land. Verder verwijst hij naar de verklaring van de EU en veroordeelt hij de executies.

Onrust in de regio

De executie van Al-Nimr leidt tot onrust in de regio. In Iran gingen studenten van het sjiitische seminarie de straat op om te protesteren tegen zijn dood. Ook in andere landen zijn sjiieten boos.

De Iraakse premier Abadi heeft de executies veroordeeld. Hij noemde specifiek de dood van de sjiitische geestelijk leider Nimr al-Nimr.

De Iraanse geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei heeft op Twitter een eerbetoon gebracht aan Al-Nimr. Hij plaatste een foto van de sjiitische leider met de tekst "Awakening is not suppressible". Daarmee verwijst Khamenei naar een speech in mei, waarin hij Saudi-Arabië beschuldigde van het onderdrukken van inwoners van andere landen in de regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl