NOS Nieuws

Drie jubilerende programma's: de NOS heeft wat te vieren

De NOS gaat een bijzondere week tegemoet. Drie programma's vieren op 5 januari een jubileum: Het NOS Journaal (60 jaar), NOS Met het Oog op Morgen (40 jaar) en het NOS Jeugdjournaal (35 jaar). Het feest wordt gevierd met speciale uitzendingen op radio en tv, online verhalen, jubileumboeken én een publieksevenement. Er gaat veel gebeuren, daarom hier een overzicht:

Het Jeugdjournaal trapt zondag af met een speciale uitzending waarin presentator Nick Renooij op bezoek gaat bij zijn voorgangers. Hij praat onder anderen met Marga van Praag over de begintijd. "Wij waren het eerste Jeugdjournaal ter wereld dat hard nieuws zo begrijpelijk mogelijk maakte. Daar ben ik best trots op."

De uitzending van een half uur is op 3 januari te zien op NPO 3 vanaf 18.30 uur.

Met het Oog op Morgen

Daarna is het de beurt aan Met het Oog op Morgen. Het programma viert de 40ste verjaardag met een feestelijke live-uitzending op 4 januari vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Daarin onder meer een interview met Reinhard Mey, de zanger van Gute nacht Freunde, het lied dat vanaf dag één de begin- en eindtune is. Presentator Chris Kijne interviewde de zanger.

5 januari is de officiële verjaardag van de drie programma’s. De vaste NOS-kijker kan daar niet omheen. Oud-presentatoren Eef Brouwers, Noortje van Oostveen, Maartje van Weegen, Henny Stoel, Noraly Beyer, Pia Dijkstra, Gerard Arninkhof en Eva Jinek kruipen nog één keer de NOS-studio in en presenteren overdag de journaals.

De volgende speciale uitzending op 5 januari is die van het Jeugdjournaal. Een extra lange uitzending op NPO Zapp, vanaf 18.25 uur. Die uitzending is dit keer van de kijkers. Duizend kinderen uit het hele land hebben onderwerpen aangedragen.

Kinderen de baas van het Jeugdjournaal, ook in de studio

Daarna werd het kiezen vertelt presentator Robbie Kammeijer: "We stelden een redactie van kinderen samen, die op bezoek kwam om de uitzending voor te bereiden. Urenlang vergaderden we." De kinderen die meehielpen bij het maken van het Jeugdjournaal hebben de achterkant van dit journaal gezien.

Achter de schermen

Zo'n blik achter de schermen is iets wat veel meer mensen wel eens willen hebben en die komen aan hun trekken rond het Achtuurjournaal. Want wat komt er allemaal kijken bij zo’n uitzending? Voor het jubileum opent de NOS live de deuren.

Vanaf 19.30 uur kunnen kijkers op NPO 2 de voorbereidingen op het Achtuurjournaal volgen. Ook tijdens en na de uitzending om 20.00 uur kunnen mensen het Journaal 'achter de schermen' blijven volgen. Op NPO 1 is de reguliere uitzending.

Villa NOStalgia

De verjaardag wordt afgesloten met een bijzondere uitzending op NPO 2. Oud-presentatoren van het NOS Journaal blikken terug op hún tijd. Niet vanuit een studio, maar vanuit een villa ergens in Nederland waar ze een dag lang samen bivakkeerden, kookten en herinneringen ophalen.

Eef Brouwers, Dionne Stax, Philip Freriks en Marga van Praag aan tafel in villa NOStalgia

Dionne Stax presenteert die uitzending en bracht een hele dag door met haar voorgangers: "Het was mooi om ze zo samen te zien: tientallen jaren aan journaalervaring in een villa." De uitzending van Villa NOStalgia begint om 21.15 uur.

Festival van het Nieuws

Naast de speciale uitzendingen op radio en tv krijgt iedereen ook de mogelijk om naar de NOS toe te komen. Op 10 januari tijdens het Festival van het Nieuws laten we zien hoe de NOS dagelijks werkt. Er zijn workshops, er worden films vertoond en in de Open Studio kan iedereen zijn eigen journaal presenteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl