Zeeland Investments Beheer
NOS Nieuws

Opbrengst crowdfunding opnieuw verdubbeld

Met crowdfunding is vorig jaar 128 miljoen euro opgehaald, twee keer zoveel als het jaar ervoor. Er zijn ruim 3500 projecten gefinancierd, meldt adviesbureau Douw&Koren. Het geld ging naar maatschappelijke projecten (1247), ondernemingen (1208) en creatieve projecten (856).

Het adviesbureau heeft een lijst opgesteld van de tien meest toonaangevende projecten van vorig jaar. Bovenaan staat de recente geldinzamelingsactie voor de verbouwing van het Vlissingse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Een Zeeuwse investeerder haalde 10,6 miljoen euro op bij particulieren.

Een ander succesverhaal is van dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain die via crowdfunding een robotpak financierde waarmee hij in staat is weer te lopen. Hij wist in korte tijd 85.000 euro bijeen te krijgen.

Rente

In 2014 werd 63 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, ook al een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Crowdfunding groeit al enkele jaren explosief. In 2012 en 2011 werd nog respectievelijk 14 en 2,5 miljoen euro opgehaald.

Bij crowdfunding vragen ondernemers of particulieren geld voor een bepaald project aan de crowd, het Engelse woord voor menigte. Dit gebeurt buiten de banken en andere financiële instellingen om, bijvoorbeeld via een site. Individuele investeerders kunnen geld in zo'n project stoppen en krijgen in ruil daarvoor bijvoorbeeld rente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl