Marathonloopster Andrea Deelstra blikt vooruit naar het sportjaar 2016 met de Olympische Spelen
NOS Sport

Vooruitblik 2016: Deelstra zelfverzekerd naar Rio de Janeiro

In de eerste week van 2016 kijken vijf Nederlandse sporters vooruit op 2016. Vandaag: marathonloopster Andrea Deelstra, die zich vorig jaar op 27 september in Berlijn met 2.26.46 verrassend kwalificeerde voor de olympische marathon in Rio de Janeiro.

Zelf vond Deelstra het helemaal niet verrassend dat ze in de Duitse hoofdstad voldeed aan de kwalificatie-eis van 2.28.00 voor uitzending naar Rio de Janeiro. "Nee, ik wist dat ik die tijd kon lopen. Ik had alleen niet verwacht dat ik zo'n goede tijd zou lopen", kijkt ze aan het begin van het jaar nog even terug op die mooie dag in september, toen de omstandigheden voor de lopers prima waren.

Dat ze in Berlijn haar persoonlijk record met bijna zes minuten verbeterde, geeft volgens haar een vertekend beeld. Haar oude toptijd (2.32.29) had ze een jaar eerder gelopen bij de Europese kampioenschappen in Zürich. "Daar kreeg ik echter last van een voetblessure. Als ik daar helemaal fit was geweest, had ik toen al onder de 2 uur en 30 minuten gelopen. Die zes minuten zeggen me dus niet zoveel."

Top-5 Nederlandse marathonranglijst vrouwen

AtletetijdjaarStad
1. Lornah Kiplagat2.22.222003Osaka
2. Hilda Kibet2.24.272011Rotterdam
3. Carla Beurskens2.26.341987Tokio
4. Andrea Deelstra2.26.462015Berlijn
5. Miranda Boonstra2.27.322012Rotterdam

Dat Deelstra ooit op de marathon zou uitkomen stond voor haar al sinds haar kindertijd vast. "Toen ik 10 jaar was keek ik op een zondagochtend op televisie naar een stadsmarathon. Ik zei tegen mijn ouders: kijk, dat ga ik later ook doen en net zo snel als die meiden. Mijn moeder antwoordde dat ik dan maar eens op atletiek moest. En zo is het gegaan."

Planner

Als de in Niebert geboren Deelstra iets in haar hoofd heeft gezet, gebeurt het ook. Ze wilde al vroeg gymlerares worden omdat de gymlessen op de basisschool in haar ogen heel slecht waren. "Ik zat op turnen en kreeg op school een acht als ik over een kast kon springen. Hallo, zeg. De snelste manier was via de HAVO en de ALO. En als je dan goede cijfers haalt, kun je bijna alles zelf bepalen. Zo is het ook gegaan."

Nu werkt ze als zzp'er in het onderwijs, via de Gelderse Sportfederatie. "Ik vul de uren die collega's niet kunnen werken, met name in het basisonderwijs. Daarnaast werk ik in opdracht van overheden en andere instanties voor bepaalde projecten. Ik heb er plezier in, veel zelfs. En ik kan zelf mijn uren bepalen."

Deelstra maakte in Nederland naam als steepleloopster en in het veld. Het was bij het EK cross in 2005 dat ze haar huidige coach Bram Wassenaar ontmoette. De voormalige bondscoach begeleidde in het verleden (succesvol) nationaal recordhouder Kamiel Maase op de marathon. In 2006 benaderde de atlete de coach met haar plannen naar de marathon over te stappen. Wassenaar ging de samenwerking aan. "Mijn marathonplannen moest ik echter wel even voor me uitschuiven. Dat doen we wel als je 27, 28 jaar bent, zei hij destijds.

Flyer

Wassenaar zag wel iets Deelstra als marathonloopster. Hij noemt haar een flyer. Ze is klein (1,64 m), licht, heeft lange benen en een mooie loopstijl. Ze fladdert als het ware over de weg. "Vanuit mijn achtergrond let ik erg op mijn houding. Mensen denken vaak dat het mij geen enkele moeite kost, omdat het er netjes uitziet."

Met tijden en schema's houdt ze zich niet bezig. Bewust. "Ik houd daar niet van. Ik weet niet hoeveel kilometer ik in de training heb gelopen. Ik fiets en zwem ook heel veel. Ik houd het allemaal niet bij. Als ik geniet, weet ik dat het goed gaat. Ik weet niet wat het wereldrecord is en ook niet wat het Nederlands record is. Ik ben er niet mee bezig, ook niet met de prestaties van mijn collega's. Als ik dat wel zou doen, leg ik mezelf beperkingen op."

Marathonloopbaan moet nog beginnen

Dat ze oog heeft voor haar fans en bekenden langs de weg, zit ook in haar karakter opgesloten. In Berlijn zwaaide ze nog vrolijk naar haar coach in de slotfase. "Ik moet genieten, zie veel onderweg. Ooit heb ik tegen mezelf gezegd dat ik onder de 2.30 moest lopen. Dat is me gelukt. Maar ik weet niet waar ik momenteel sta. Ik heb nog steeds het gevoel dat mijn marathonloopbaan nog moet beginnen.''

Eén marathon per jaar

"Ik loop één marathon per jaar. Ook dat is bewust. Je hebt te maken met een specifieke voorbereiding die veel tijd kost en ik herstel lang. Na Berlijn heb ik drie weken niet gelopen. Vooraf ben ik naar st. Moritz geweest. Als je dat twee keer per jaar doet, is dat wel heel zwaar. Als je één marathon doet, heb je de rest van het jaar de tijd om te werken aan vooral je zwakke punten", legt ze haar strijdplan voor de komende jaren uit.

Andrea Deelstra naar Rio

Op weg naar Rio de Janeiro gaat Deelstra geen gekke dingen doen. Het EK in Amsterdam, waar de halve marathon op het programma staat, laat ze lopen. "Ik doe nog de NK cross in maart, nog een halve marathon en wat baanwedstrijdjes om mijn basissnelheid te verbeteren. Ik ga vier weken naar St. Moritz om me voor te bereiden op Rio. Daar ben ik dan tien dagen voor de wedstrijd aanwezig om te acclimatiseren. Die periode heb ik ook nodig, want ik heb er meestal moeite mee me aan te passen."

Geen bezoek aan Rio vooraf

Het parcours in de Braziliaanse stad vooraf uitgebreid in kaart brengen en analyseren, is in de ogen van Deelstra niet nodig. Ze laat zich graag verrassen. "Het is gewoon een marathon. Kijk als er iets speciaals in het traject zit, zoals een heuvel tijdens het EK in Zürich, is het essentieel dat je dat gaat verkennen. Maar die aanwijzingen heb ik van Rio niet. Ik ga in die tien dagen niet op het parcours lopen."

Dat Berlijn, waar ze als vijfde en eerste Europese finishte, haar topdag op een marathon is geweest, gelooft de atlete niet. "Er ging daar nog genoeg mis. Ik miste drie, vier keer een drankpost. Dat is tijdens een marathon niet goed. Mijn basissnelheid kan nog verbeteren en ik moet meer kracht krijgen. en als ik fysiek heel blijf is er nog veel mogelijk. Het is een droom voor mij over vier jaar nog een keer op de Spelen actief te zijn, mits ik fit blijf. Na Rio ben ik nog niet klaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl