Van der Laan: elke gemeente moet vluchtelingen opnemen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

"Druk van vluchtelingenopvang moet eerlijk worden verdeeld"

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vindt dat elke gemeente in Nederland vluchtelingen moet opvangen. Daarvoor is een stevige nationale aanpak nodig, zei hij op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Scheepvaartmuseum.

Omdat de opvang van vijfhonderd vluchtelingen een dorp van duizend inwoners helemaal verandert of ontwricht, moeten vluchtelingen zoveel mogelijk worden verspreid, zei Van der Laan. Niet alleen over alle Europese landen, maar ook over alle Nederlandse gemeenten.

Dat kleinschalige opvang meer kost, moet volgens Van der Laan maar voor lief worden genomen. "Want geld is niet ons grootste probleem. Kleinschaligheid verlicht de lasten voor de omliggende scholen, huizen, banen en zorg en dus voor omwonenden." Opvang moet tijdelijk kunnen zijn en er moet waar nodig kunnen worden gerouleerd, vindt hij.

Boze burgers

Over het verstoren van een raadsvergadering in Purmerend, het gooien van stenen in Steenbergen en het bestormen van het raadhuis in Geldermalsen zei Van der Laan dat dat op geen enkele manier goed te praten is en altijd moet worden veroordeeld.

"Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet je ook afvragen waaróm burgers zo van hun pad raken. Omdat er nog geen perspectief is op een oplossing. Dat maakt mensen onzeker en dus eerder boos."

STER Reclame