Tayyip Erdogan
NOS Nieuws

Ophef om Hitler-vergelijking van Erdogan

In Turkije is ophef ontstaan over opmerkingen van de Turkse president Erdogan over Hitler-Duitsland. Erdogan verwees tijdens een persconferentie naar nazi-Duitsland als goed voorbeeld van een staat met een president die ook optreedt als de belangrijkste politieke leider.

Maar het bureau van Erdogan noemde het onacceptabel om Erdogans woorden af te schilderen als een waardering voor Hitler-Duitsland. De president had de verwijzing bedoeld als een negatief voorbeeld, om duidelijk te maken dat wanbestuur in elke politiek systeem voorkomt, aldus de verklaring van Erdogans kantoor.

Grondwet

Erdogan wil de Turkse grondwet zodanig wijzigen, dat de president niet langer een ceremoniële rol vervult, maar de belangrijkste politieke leider van het land wordt zoals in Frankrijk en de VS. Tegenstanders vrezen dat de president dan te veel macht in handen krijgt.

Maar de AK-partij van Erdogan - met een meerderheid vertegenwoordigd in het parlement - heeft de kwestie boven aan de politieke agenda gezet.

Eenheidsstaat

Erdogan deed zijn gewraakte uitspraak tijdens een ontmoeting met journalisten na terugkeer van een buitenlandse reis. Hem werd gevraagd of het mogelijk is om een effectief presidentschap in te voeren in een eenheidsstaat als Turkije. Daarop antwoordde de president: "Er zijn al voorbeelden van in de wereld. Kijk bijvoorbeeld naar Duitsland onder Hitler."

De belangrijkste oppositiepartij in Turkije, de CHP, vindt ook dat de grondwet is verouderd en moet worden aangepast. Maar de CHP verzet zich tegen meer bevoegdheden voor de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl