NOS Nieuws

Bijna niemand zapte weg bij Finkers, 'heel uitzonderlijk'

Niet eerder sinds 2002 keken zoveel mensen naar de oudejaarsconference als gisteravond. Herman Finkers trok 3,03 miljoen kijkers.

De hoogste kijkdichtheid had het optreden twaalf minuten na het begin, zegt René van Dammen, kijkcijferexpert van de NPO. "Daarna daalde het iets, maar dat is gebruikelijk bij conferences. Het was eigenlijk opvallend dat zo weinig mensen afhaakten, het aantal kijkers bleef tot het eind schommelen rond de 3 miljoen. Dat is heel uitzonderlijk."

NPO 1 had tijdens de uitzending een marktaandeel van 46 procent. Ook dat is hoog, zegt Van Dammen. "Het betekende dat bijna de helft van de kijkers had afgestemd op Herman Finkers."

Wim Kan

Het kijkcijfer van de conference van gisteravond was het op een na hoogste in deze eeuw. Alleen Youp van 't Hek scoorde in 2002 met 4,2 miljoen kijkers hoger. Vorig jaar, toen Van 't Hek ook de conference verzorgde, keken 2,4 miljoen mensen.

De traditie van oudejaarsconferences begon met Wim Kan in 1954 op de radio. Seth Gaaikema was de eerste cabaretier die het in 1969 op de televisie deed.

Kan kwam in 1973 voor het eerst met de oudejaarsconference op tv. Toen keken veel meer Nederlanders naar de afsluiting van het oude jaar. In 1976 trok het optreden van Kan 8,1 miljoen kijkers. "Maar we moeten niet vergeten dat Nederland in die tijd maar twee zenders had, er viel toen nog niet zo veel te kiezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl