NOS Nieuws

Dagboek Anne Frank als protestdaad online gezet

De integrale Nederlandse tekst van Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, is op internet gezet. In elk geval twee Franse wetenschappers hebben dat gedaan, omdat ze vinden dat het wereldberoemde dagboek behoort tot het publieke domein.

Ze onderstrepen dat de auteursrechten op het dagboek volgens Europese regels na 70 jaar zijn vervallen. Het Anne Frank Fonds in Basel bestrijdt dat en wil de kwestie aan de rechter voorleggen. Het fonds had altijd het alleenrecht op de tekst van het dagboek.

Het fonds zegt dat de auteursrechten nog zeker tot 2037 gelden, omdat de editie die het NIOD in 1986 publiceerde, als uitgangspunt moet worden genomen.

Collectieve geschiedenis

Onder anderen de Franse wetenschappers Isabelle Attard en Olivier Ertzscheid hebben Het Achterhuis online gezet. Attard is ook museumdirecteur en lid van een linkse milieupartij in Frankrijk. Ertzscheid is een communicatiewetenschapper.

Hij had al eerder op zijn website uiteengezet waarom hij het dagboek van Anne Frank online zet. Ertzscheid vindt het van groot belang dat iedereen kennis kan nemen van "deze essentiële stem in de collectieve geschiedenis van de mensheid".

Mein Kampf

Op 1 januari 2016 is ook het auteursrecht vervallen van een ander veelbesproken 'oorlogsboek': Mein Kampf van Adolf Hitler. De Duitse deelstaat Beieren had 70 jaar de auteursrechten en hield nieuwe edities van het boek steeds tegen.

De tekst van Mein Kampf is sinds vandaag ook integraal online beschikbaar, tot woede van onder anderen wetenschappers in Duitsland. Zij vinden dat het boek alleen in een wetenschappelijke editie beschikbaar moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl