AFP

In Duitsland en in het buitenland wordt gezocht naar moslimextremisten uit Irak en Syrië die plannen zouden hebben gehad om in München met Oud en Nieuw zelfmoordaanslagen te plegen. 

Op een persconferentie vertelde politiechef Andrae dat het onduidelijk is of de extremisten in München of zelfs maar in Duitsland zijn. 

De politie heeft inmiddels van een aantal verdachten voldoende informatie om gericht naar ze te zoeken, zei hij. Van een aantal is de naam bekend. Andrae zei dat de politie alle informatie heeft gekregen van een "bevriende buitenlandse veiligheidsdienst". 

De terreurgroep zou bestaan uit vijf tot zeven mensen, maar duidelijkheid daarover ontbreekt.  

Stations

Gisteravond werden in allerijl twee stations geëvacueerd na "zeer concrete" aanwijzingen dat die stations het doelwit zouden zijn van zelfmoordterroristen. De politie van München waarschuwt dat het gevaar nog niet helemaal is geweken en dat extra politie op straat blijft. 

De politiechef riep de bevolking op begrip te hebben voor de situatie. "We moeten alert blijven en mensen blijven controleren, hoe hinderlijk dat ook is."   

'Waakzaam blijven' 

De minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, Hermann, zei dat in München de komende paar dagen geen concreet gevaar meer is voor een aanslag. "Maar we moeten waakzaam blijven", waarschuwde hij.  

Hij bevestigde dat de aanwijzingen voor een terreuraanslag zo groot waren, dat meteen moest worden opgetreden. Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken prees namens de regering in Berlijn de snelheid waarmee de autoriteiten in München hebben opgetreden. 

"In zeer korte tijd was overal in de stad extra politie op straat en werden de stations ontruimd, en dat op Oudejaarsavond."

'Er werd een vrij concreet tijdstip genoemd'

STER reclame