Een vergadering van de Poolse senaat eerder deze maand EPA

De Poolse senaat heeft de wet die de publieke omroep onder controle van de regering brengt, aangenomen. Gisteren keurde de Poolse Tweede Kamer, de Sejm, de omstreden wet al goed. In beide kamers heeft de regering van de nationalistische en conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid de meerderheid.

In de wet staat dat raden van toezicht en besturen van publieke media door de minister van Financiën kunnen worden benoemd en vervangen. Tegenstanders van de regering van premier Beata Szydlo zeggen dat haar partij de democratie uitholt en de publieke omroep tot spreekbuis van de regering wil maken. Ook de Europese Commissie heeft het wetsvoorstel bekritiseerd.

Timmermans

Eerder versterkte de Poolse regering de grip op het Poolse constitutioneel hof. Dat leverde een waarschuwing op van Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij waarschuwde dat de wet het functioneren van het hof mogelijk ondermijnt, waardoor Polen straks wellicht geen rechtstaat meer is.

Ook de benoeming van vijf nieuwe rechters bij het hof riep protesten op. De benoeming van drie rechters door de oude regering, werd door de nieuwe teruggedraaid.

STER reclame