Jip Vastenburg (r) feliciteert de winnares Almensh Belete NOS

Samen met Susan Kuijken plaatste ze zich in mei als eerste atlete voor de Olympische Spelen in Rio. Bij de Sylvestercross in Soest gold Jip Vastenburg dan ook als favoriet. Tot ze gisteren alsnog af moest zeggen. Een lichte blessure aan haar teen speelt haar parten. 

Vastenburg is er wel, helpt bij de prijsuitreiking en mag nu de bloemen overhandigen aan winnares Almensh Belete. Best pijnlijk voor de 21-jarige atlete. "Maar ik woon hier vlakbij en het is toch een soort van jaarafsluiting. Dus ik ben op de fiets hiernaartoe gekomen." 

Haar blessure is niet ernstig, maar de sportarts vond het niet verstandig te starten. "Zaterdag vertrek ik op trainingskamp naar Zuid-Afrika. En met het oog op volgend jaar wil ik geen enkel risico lopen op de cross."

Vastenburg deelt in Soest de bloemen uit

Vastenburg geldt als het opkomende Nederlandse talent op de 10.000 meter. Tijdens de WK in Peking eindigde ze als elfde. "Daar heb ik heel veel geleerd. Het was een openbaring voor me dat ik tot een kilometer met de top mee kon doen. Ik wist dat ik nog niet genoeg wedstrijdhardheid had voor de laatste twee ronden. Maar als ik die opdoe dan kan ik mee voor de top-8."

De pas 21-jarige langeafstandsloopster heeft twee doelen voor volgend jaar. Goede prestaties neerzetten bij de Olympische Spelen en een maand eerder bij de EK atletiek in Amsterdam. "Ik hoop dat een heleboel mensen komen kijken. Ik heb in Zürich gezien hoe geweldig de steun van het publiek was voor de Zwitserse atleten en daar hoop ik ook op in Amsterdam."

Ik heb het egoïsme dat je nodig hebt als topsporter

Jip Vastenburg

Maar eerst het trainingskamp op hoogte in Zuid-Afrika. "Ik heb vaak last van kleine pijntjes, dus het is fijn dat er een fysio meegaat. Ik ben niet zo'n trainingsbeest en op hoogte gaat alles moeizamer. Dat is goed voor me, het beoogde trainingseffect bereik je eerder.

Voor Rio moet ik leren goed naar mijn lichaam te luisteren. Ik ben 100 procent topsporter. Ik heb een kop erop zitten die zegt: Dit is mijn doel en hier ga ik voor. Ik heb het egoïsme dat je nodig hebt als topsporter."

STER reclame