In een wolkenkrabber in Dubai woedt een grote brand. Het gebouw staat dicht bij de plek waar een grote vuurwerkshow wordt gehouden ter gelegenheid van het nieuwe jaar. 

Volgens de autoriteiten zijn door de rook en bij de ontruiming veertien mensen lichtgewond geraakt en één wat ernstiger. Ook is volgens Arabische media iemand overleden aan een hartaanval.

In de wolkenkrabber, die 63 verdiepingen telt, zit een vijfsterrenhotel, The Address Downtown Dubai. Het telt 196 kamers en meer dan 600 appartementen. Volgens de politie van Dubai is iedereen geëvacueerd.

De vuurwerkshow ging ondanks de grote brand precies om 00.00 uur lokale tijd van start. 

"Dit is echt heftig hoor", zei de Nederlandse ooggetuige Rick Waltmann tegen de NOS. "Dit loopt echt uit de klauwen." Waltmann had een tafeltje in een restaurant in de wolkenkrabber gereserveerd om het vuurwerk te kunnen zien. Omdat er dubbel geboekt was, moest hij weer vertrekken. Toen hij vertrok hoorde hij het brandalarm afgaan. "Toen ging het helemaal verkeerd. Het gebouw staat in de fik en niet zo zuinig ook."

Waltmann vermoedt dat op een van de zijkanten van de wolkenkrabber vuurwerk was aangebracht dat later op de avond aangestoken zou worden. "Dat is eerder aangegaan dan zou moeten."

The Address Hotel voor de brand flickr - Christian van Elven

Fred Teeven

Het gebouw staat dicht bij Burj Khalifa, de grootste wolkenkrabber ter wereld. VVD-Kamerlid Fred Teeven zat onder de Burj Khalifa te eten en zag rond 18.30 uur Nederlandse tijd de eerste vlammen uit de bovenkant van The Address komen. De wolkenkrabber staat een kilometer verderop. Een uur later stond het gebouw helemaal in de fik. 

Op het moment dat hij met de NOS sprak, stond hij op zo'n 900 meter van het brandende hotel. Dichterbij mocht hij niet komen in verband met instortingsgevaar. Teeven weet dat het hotel in verband met de jaarwisseling helemaal volgeboekt was. 

STER reclame