Van der Laan: iedereen moet gewoon een feestje kunnen vieren

De kans dat er tijdens Oud en Nieuw een aanslag wordt gepleegd in Amsterdam is heel erg klein. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan in het NOS Radio 1 Journaal. Hij benadrukt dat er geen specifieke informatie is over een terroristische aanslag in de hoofdstad.

Van der Laan zegt dat de gemeente en de politie oplettender zijn dan rond andere jaarwisselingen. Hij zegt dat Amsterdam een mogelijk doelwit is, omdat het net als Parijs en Kopenhagen een Europese hoofdstad is. Daar werden het afgelopen jaar aanslagen gepleegd.

"We zijn voorzichtig en alert", zegt de burgemeester. Volgens Van der Laan worden er passende maatregelen getroffen, ook al is er geen concrete terreurdreiging.

Dreiging

In Brussel zijn vandaag zes terreurverdachten aangehouden die een aanslag zouden hebben willen plegen rond de jaarwisseling. De jaarlijkse vuurwerkshow tijdens Oud en Nieuw is geannuleerd vanwege de terreurdreiging.

Volgens Van der Laan zijn er in Amsterdam geen grote aanpassingen gedaan aan de nieuwjaarsviering. Hij vindt dat iedereen het nieuwe jaar feestelijk moet inluiden, net als andere jaren. 

De politie gaf deze week aan dat er signalen waren die wijzen op een dreiging in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw. "We maken ons geen zorgen over een mogelijke aanval, maar we houden er wel rekening mee", zegt de burgemeester. "Dat hoort bij onze baan."

STER reclame