Getty Images

2015 was niet het jaar van Joost Luiten. Nederlands beste golfer probeerde het op de Amerikaanse tour, maar aan de andere kant van de Atlantische oceaan verzoop hij: Luiten duikelde op de wereldranglijst van plaats 28 naar 85.

En dus moet het in 2016 anders. Niet alleen het spel, ook het uiterlijk. "Ik had zes weken geen tijd om te scheren", lacht een bebaarde Luiten. "Nee, het is inderdaad een nieuwe look."

Luiten met nieuwe look naar nieuwe doelen

Wat ging er afgelopen jaar toch mis bij Luiten? "Vorig jaar maakte ik veel putts onder druk en dit jaar gleden ze er net naast. Tja, als dat één slag per ronde is, zijn dat er vier per toernooi. Dat is gigantisch."

Maar ook buiten de wedstrijden om had Luiten dingen anders moeten doen. "Ik heb in Amerika mijn coaches te weinig gezien. Als je niemand bij je hebt die je kan corrigeren, zak je langzaam weg."

Wereldtop

Er was wel een groot hoogtepunt voor de Bleiswijker. Bij de US Open, een van de vier majors, kon hij drie dagen met de besten mee, om pas op de laatste dag af te vallen. Dat biedt hoop voor 2016.

"Ik wil snel terug naar de top-50", zegt Luiten. "Dat is de grens voor majors en andere grote toernooien. En ik wil me nog kwalificeren voor Rio. Dat moet lukken, als ik mijn niveau haal. Ik kijk echt uit naar de Spelen."

STER reclame