Sydney
NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkshows luiden over hele wereld Nieuwjaar in

In Nederland komt het nieuwe jaar steeds dichterbij. Maar op heel veel plaatsen in de wereld is het al 2016. De inwoners van onder meer Bangkok, Peking en Sydney telden eerder vandaag af tot de klok twaalf sloeg. Bijna overal ging dat gepaard met spectaculaire vuurwerkshows.

In Egypte werd het nieuwe jaar ingeluid met vuurwerk bij de piramides van Gizeh, vlakbij de hoofdstad Caïro.

2016 in Caïro

Veel Russen vierden het nieuwe jaar om 22.00 uur Nederlandse tijd in Moskou. Het Rode Plein, waar normaal de grootste vuurwerkshow plaatsvindt, was dit jaar gesloten. De Moskovieten verzamelden zich daarom in de parken in de stad om 2016 gezamenlijk in te luiden.

2016 in Moskou

In Karachi verzamelden zich veel mensen in de haven. Veel mensen spraken de hoop uit op minder terreuraanslagen in Pakistan.

2016 in Karachi

De Thai verwelkomden om 18.00 uur 2016 met een grote knal boven de Chayo Phraya-rivier. In Bangkok heerst een wat vreemde sfeer; er zijn duizenden politieagenten op de been omdat er in augustus een aanslag werd gepleegd.

2016 in Bangkok

In Jakarta gingen Indonesiërs massaal de straat op om Oud en Nieuw te vieren. Vooral bij het Selamant Datang-monument was het erg druk.

2016 in Jakarta

De vuurwerkshow in Hong Kong is beroemd. Bij Victoria Harbour aan de rand van de stad wordt een enorme hoeveelheid pijlen de lucht in geschoten. De show duurt ruim zeven minuten.

2016 in Hongkong

Ook in Peking werd het nieuwe jaar ingeluid met een hoop lawaai. Vanwege terreurdreiging werd een aftelmoment bij het Millennium Moment afgelast, maar op veel andere plekken in de stad was het feest.

2016 in Peking

In Tokio werd om 16.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar ingeluid. Er gingen duizenden wensballonnen de lucht in. Op Oudjaarsdag bezoeken miljoenen Japanners een tempel om te bidden voor het welzijn van hun familie.

2016 in Tokio

Om 14.00 Nederlandse tijd werd in Sydney Oud en Nieuw gevierd met een enorme vuurwerkshow. De vuurpijlen werden er aangestoken op de Harbour Bridge bij het Sydney Opera House en dat leverde prachtige beelden op.

2016 in Sydney

Drie uur daarvoor werd op de eilandstaatjes Kiribati en Samoa in de Stille Oceaan afgeteld. Een uur later was het de beurt aan Nieuw-Zeeland. In Auckland was er een vuurwerkshow rond de 300 meter hoge Sky Tower.

2016 in Auckland

Samoa heeft sinds 2011 de wereldwijde primeur om het nieuwe jaar te starten. Oorspronkelijk was het land een van de laatste landen waar de jaarwisseling werd gevierd, maar in 2011 werd besloten om een dag over te slaan. Op die manier kwam de tijdzone dichter bij Australië te liggen, waar het veel handel mee drijft.

Morgen is als allerlaatste het Amerikaanse eiland Baker aan de beurt, een onbewoond atol in de Stille Oceaan. Daar is het pas om 13.00 uur Nederlandse tijd nieuwjaar.

In Nederland mag er inmiddels op straat vuurwerk worden afgestoken. Het is ook hier bijna 2016! Tot die tijd is het nog even genieten van oliebollen en gezelschapsspellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl