NOS Nieuws

Veel onzekerheid bij V&D op laatste dag van het jaar

Het is zeker niet ondenkbaar dat warenhuis V&D op korte termijn failliet wordt verklaard en een doorstart maakt. Dat zegt retaildeskundige Frank Quix, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Sommigen verwachten het faillissement vandaag al. Volgens Quix zijn de personeelskosten een van de grote problemen van het warenhuis en worden bij een faillissement alle arbeidscontracten ontbonden. "Dat geeft V&D verlichting."

Vorige week vroeg V&D uitstel van betaling aan. De warenhuisketen verkeert al lange tijd in zwaar weer. Begin dit jaar verdwenen er 400 banen. Ook dwong V&D een huurverlaging af. Na een investering van Sun Capital in juli zou V&D voor zeker vier jaar zijn gered, maar het Amerikaanse bedrijf bleek toch niet bereid het geld te investeren.

Mocht het bedrijf failliet gaan, dan zal het UWV in elk geval voor zes weken de salarisbetaling overnemen, zegt Quix. Maar het ontbinden van de contracten zal gevolgen hebben voor veel werknemers, omdat V&D zal gaan proberen om de personeelskosten te verlagen. "Ik denk dat die nieuwe situatie heel zuur kan worden voor veel mensen die nu bij V&D werken."

Een doorstart zou mogelijk zijn.

Retaildeskundige Frank Quix

Begin dit jaar vroeg V&D het personeel om bijna 6 procent salaris in te leveren. Dat was nodig om te overleven in de snel veranderende markt en om de steun van aandeelhouders en banken te houden, zei de directie. De maatregelen stuitten op hevig protest van de vakbonden en het personeel.

"Dat loon hebben ze uiteindelijk niet ingeleverd", zegt Quix. "Als de werknemers dat wel hadden gedaan, dan hadden ze bij een faillissement een lagere WW-uitkering gekregen."

Doorstart

Een faillissement hoeft niet te betekenen dat V&D volledig verdwijnt, zegt Quix. "Een doorstart zou mogelijk zijn. Ook V&D zelf zinspeelt daarop. Ze geven aan dat ze dat met een kleiner aantal winkels kunnen doen."

Vooral in kleinere plaatsen zullen er winkels verdwijnen. "Daar verdienen ze geen geld. Ik woon zelf in Zeist en ik ga ervan uit dat onze V&D volgend jaar niet meer bestaat."

Het merk V&D heeft wel veel waarde, hoe beschadigd het merk nu ook is.

Retaildeskundige Frank Quix

Maar zo'n doorstart is volgens Quix geen gelopen race. De winkels in de grote steden zijn goed voor zo'n 20 procent van de omzet, maar zijn ook aantrekkelijk voor huurbazen om aan andere partijen te verhuren. Mocht V&D die panden kwijtraken, dan wordt een doorstart lastig.

Marktleider

Hij wijst ook op de kansen. "Het merk V&D heeft veel waarde, hoe beschadigd het merk nu ook is. Het bedrijf draait nog een omzet van zo'n 500 tot 600 miljoen euro en is marktleider van sommige producten, zoals kinderkleding."

Mocht het warenhuis failliet gaan, dan is er de komende zes weken een 'afkoelingsperiode', zegt Quix. "Dat is naar voor de leveranciers die hun goederen wel aan V&D hebben geleverd, maar nog niet betaald hebben gekregen. In de winkelbranche worden leveranciers vaak pas na 60 dagen betaald. Het risico is dat de goederen gebruikt worden om schulden af te betalen en als leverancier ben je vaak als laatste aan de beurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl