Politie Brabant

'Meeste moorden in 2015 in West-Brabant'

tijd van publicatie

In West-Brabant zijn in 2015 zeventien mensen om het leven gekomen door een geweldsmisdrijf. Dat is twee meer dan in Amsterdam, waar doorgaans de meeste mensen worden vermoord. 

Het AD schrijft dat het in ongeveer de helft van de gevallen gaat om moorden in het criminele milieu. Waarom West-Brabant juist nu het gebied is waar de meeste moorden worden gepleegd is niet helemaal duidelijk. Motorbendes zijn zeer actief in de regio, maar volgens recherchechef Rienk de Groot is er geen sprake van een bendeoorlog. "Het gaat om afzonderlijke zaken. Wel zie je dat het geweld verhardt."

West-Brabant is een aantrekkelijk gebied voor criminelen door de ligging tussen de Randstad en België en vlak bij de grote havens Rotterdam en Antwerpen, die worden gebruikt voor cocaïnesmokkel. Volgens de Amsterdamse website moordatlas.nl is West-Brabant het distributiecentrum van drugs in Nederland en Amsterdam het financiële centrum. "Dat betekent dat ook de moorden in Brabant worden gepleegd."

Gedaald

Landelijk gezien is het aantal moorden in 2015 gedaald. Volgens moordatlas.nl waren er 105 gevallen van moord en doodslag. Daarbij zijn 111 mensen om het leven gekomen. Eric Slot van de site zegt dat er in 2014 nog 135 doden vielen door geweld. Al sinds begin deze eeuw daalt het aantal moordzaken in Nederland.

Volgens Slot zijn er allerlei redenen waardoor er minder moorden worden gepleegd. "De drugs zijn van straat gehaald en als je nu drugs wilt kopen, doe je dat op internet. Er wordt minder op straat gevochten en criminele bendes hebben zich beter georganiseerd, waardoor het aantal liquidaties is gedaald. Alles bij elkaar betekent dat minder moord en doodslag."

Verder is de Amsterdamse politie slagvaardiger in de strijd tegen criminelen, zegt Eric Slot. "Tot voor kort woedde er een oorlog in de Marokkaanse onderwereld maar ze hebben die jongens nu zo scherp in de gaten dat het daar stil is geworden."   

STER reclame