3D-geprinte sleutels NOS

Wie een nieuw huis heeft en in blijdschap een foto van zijn sleutels op Instagram of Facebook wil zetten, kan beter twee keer nadenken. Door de opkomst van 3D-printers wordt het steeds eenvoudiger om sleutels na te maken.

"Het was natuurlijk al onverstandig om foto's van je sleutels te verspreiden, maar nu met de 3D-printer kan het helemaal niet meer", zei onderzoeker Eric Wustrow van de Universiteit van Michigan tegen de NOS op de CCC-hackersconferentie in Hamburg. Een kwaadwillende kan de foto volgens hem gebruiken om een prima werkend duplicaat te maken.

Paar tientjes

Via commerciële diensten kunnen objecten tegen betaling worden geprint in 3D. Een sleutel laten maken kost tussen de 10 en 25 dollar. Er zijn ook al 3D-sleutels voor minder dan een dollar, maar die werken niet in alle sloten.

Dit jaar publiceerde de Washington Post in een artikel foto's van de master locks waarmee de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten koffers van reizigers kunnen openen. Amerikaanse hackers hebben die sleutels al weten te reproduceren.

Sloten

Ook foto's van sloten zijn gevaarlijk. Wustrow slaagde erin om op basis van een foto van een slot een basale sleutel te maken. "Daarmee kun je nog niet een deur openen, maar het is wel een stap in de richting", zegt hij.

Uiteindelijk zullen sleutels moeten worden vervangen door een ander systeem, denkt Wustrow. "Als 3D-printers beter worden maar sloten niet, dan moeten we iets anders verzinnen." Zo kunnen elektronische sloten een oplossing zijn, al brengen die zelf ook weer problemen met zich mee.

STER reclame