ANP
NOS Nieuws

'Doorstart DA was geen vooropgezette strategie'

De doorstart van de drogisterijketen DA is volgens voormalig directeur Henk Castelijns niet van tevoren bekokstoofd. "Een vooropgezette strategie? Dat is niet mijn mening", zei hij tegen BNR.

Castelijns reageert daarmee op vraagtekens die vakbonden en de advocaat van franchisenemers bij de overname hebben gezet. De nieuwe eigenaar, de Nederlandse Drogisterij Service, is een dochter van Holland Pharma. De moeder van Holland Pharma is Coöperatieve Mosadex, een grote speler in de apothekersmarkt met een omzet van meer dan een miljard euro. De bestuursvoorzitter is Ludwig Castelijns, de jongere broer van Henk Castelijns.

Zo bestrijken twee broers de markt van drogisterijen en apothekers. "Het is misschien wat overdreven om te spreken over doorgestoken kaart, maar deze overname lag naar alle waarschijnlijkheid al in de week", zei advocaat Theunis Meijer vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Half jaar

In het interview met BNR ontkent Castelijns dat sprake was van een "vooropgezette strategie". Wel werd er al een half jaar met diverse partijen gesproken, waaronder Holland Pharma. Een faillissement was niet te voorkomen, omdat de betrokken partijen, waaronder een bank, het niet eens konden worden.

Door het faillissement ging de overnameprijs omlaag. Dat was in het voordeel van zijn nieuwe werkgever, maar Castelijns wijst erop dat niet hij, maar de bewindvoerder het bedrijf aan Holland Pharma heeft verkocht.

Personeel

Het bedrijf is dan gered, maar vermoedelijk zal twee derde van de 150 man personeel zijn baan verliezen. Dat was onvermijdelijk, omdat het bedrijf met te hoge kosten kampte, zegt Castelijns.

Castelijns, die sinds 1 oktober directeur was, gaat de reorganisatie zelf leiden. Dat het bedrijf onder hem failliet ging, vindt hij geen bezwaar. "Ik ken het bedrijf ondertussen aardig goed en ik weet waar de problemen en de kansen zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl