Gemeenten moeten inwoners ondersteunen bij het zelfstandig wonen en deelname aan de maatschappij
NOS Nieuws

ANBO-lijst moet oudere beschermen tegen gemeente

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Seniorenorganisatie ANBO wil dat gemeenten zich komend jaar beter aan de regels houden bij de ondersteunende zorg aan hun inwoners. De ANBO heeft daarom de juridische spelregels voor bijvoorbeeld het leveren van huishoudelijke hulp of aanpassingen aan woningen nog eens op een rij gezet.

Vorige week meldde de NOS dat dit jaar een recordaantal mensen hun gemeente voor de rechter daagde. Volgens de ANBO komt dit doordat gemeenten meer beleidsvrijheid nemen dan ze daadwerkelijk hebben. Daarom stelde de belangenorganisatie samen met advocaten en juristen een lijst met juridische eisen op.

De ANBO maakte de lijst op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, die is bedoeld om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Ook keek de organisatie naar de Algemene wet bestuursrecht, algemene beginselen van behoorlijk bestuur en het binnenkort in werking tredende VN-verdrag over de rechten van mensen met een handicap. Daarnaast is gekeken naar alle jurisprudentie die rechtszaken tot nu toe hebben opgeleverd.

Verplichtingen

Met het document zien gemeenten volgens de ANBO in een oogopslag wat hun minimale verplichtingen zijn, van melding tot keukentafelgesprek. Ook inwoners kunnen zo nagaan of hun gemeente zich aan de wet houdt. Volgens de ouderenorganisatie weten veel ouderen niet wat hun rechten zijn.

Bij belangenorganisaties kwamen dit jaar veel vragen en klachten binnen over de manier waarop gemeenten met burgers over hun zorgvraag in gesprek gaan. Ook kreeg de ANBO naar eigen zeggen meldingen van burgers die zeiden dat ze in een eerste gesprek al meteen te horen kregen dat ze geen of minder huishoudelijke hulp zouden krijgen. Dat mag niet zonder dat er een zorgvuldig onderzoek is gedaan, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

"Ook zijn er mensen die met hun gemeente bellen voor steun en vervolgens twee maanden lang niets horen", zegt Den Haan. "Terwijl gemeenten verplicht zijn om binnen zes weken wat te laten weten."

"Dit juridisch onderbouwde kader moet een einde maken aan de ondoorzichtige wijze waarop veel gemeenten het onderzoek naar iemands persoonlijke situatie uitvoeren", zegt Den Haan. Door onduidelijkheid doen burgers nu soms geen beroep op een hulp, terwijl ze dat wel mogen doen, zegt Den Haan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl