Shantanu Narayen, topman van Adobe
NOS Nieuws

Adobe dicht kritieke lekken in Flash

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Adobe heeft een aantal kritieke lekken in zijn video- en animatieplugin Flash gedicht. Via één van de lekken was het mogelijk om een computer over te nemen. Deze kwetsbaarheid zou al zijn misbruikt.

In totaal gaat het om 19 lekken. Adobe heeft een update uitgestuurd en adviseert gebruikers die snel te installeren. Mensen die met Google Chrome werken, ontvangen automatisch een update. Gebruikers van andere browsers zullen via een melding op de hoogte worden gebracht van de update.

Overstappen

Het gebeurt vaker dat Flash kritieke kwetsbaarheden bevat. Ondanks de problemen wordt de plugin nog altijd veel gebruikt, bijvoorbeeld door adverteerders.

Er gaan wel steeds meer stemmen op om te stoppen met Flash en over te stappen naar html5. De oproep om te stoppen met Flash werd in de zomer al luider, toen bleek dat een kwetsbaarheid in Flash werd misbruikt door een bedrijf dat hacksoftware ontwikkelt.

Adobe adviseert ontwikkelaars sinds kort ook om in plaats van Flash html5 te gebruiken. Maar het bedrijf heeft ook al aangegeven niet zomaar te zullen stoppen met Flash. De plugin blijft de komende jaren nog bestaan. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat de meeste websites zijn overgestapt naar html5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl