'Tien IS-leiders gedood door luchtaanvallen'

Aanvallen van de coalitie op de Syrische stad Kobani EPA

Bij aanvallen van de internationale coalitie op Islamitische Staat zijn de afgelopen maand zeker tien leiders van de terreurorganisatie gedood. Tot de uitgeschakelde IS-kopstukken behoren ook strijders die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd. 

De Fransman Charaffe al-Mouadan werd op 24 december in Syrië gedood. Hij onderhield nauwe banden met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 13 november in Parijs.

Een ander, Abdul Qader Hakim, kwam twee dagen later om het leven bij een coalitie-aanval op Mosul. Ook hij had de Franse nationaliteit. Hij zou binnen de terreurorganisatie hebben geholpen bij het plannen van aanslagen in het buitenland. Ook onderhield hij het contact met het IS-netwerk in Parijs, zegt de Amerikaanse woordvoerder.

De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert sinds augustus 2014 aanvallen uit op doelen van IS. Nederland doet sinds september 2014 mee, maar voert geen luchtaanvallen uit boven Syrië. 

STER Reclame