NOS

De veiligheid van de kinderen moet gewaarborgd zijn en daar is begeleiding bij nodig. Dat zegt directeur Marlon van de Put van Het Zilverlicht, een basisschool voor speciaal onderwijs in Waalwijk. Vanmorgen werd bekend dat leerlingen van de school vanaf maandag worden begeleid door vrijwilligers vanwege de komst van een asielzoekerscentrum op de route.

Elke dag fietsen zo'n 25 leerlingen vanuit Kaatsheuvel naar hun school in Waalwijk en terug. Dat is sinds ongeveer een jaar, toen de school in Kaatsheuvel fuseerde met de school in Waalwijk. Leerlingenvervoer bleek vanwege bezuinigingen geen optie. Op de route ligt binnenkort het azc.

Meest veilige fietsroute

"Er is in overleg met de ouders gekeken naar de veiligste fietsroute voor de leerlingen. En dat is de weg langs vakantiepark Droomgaard geworden", zegt Van de Put. "En hoewel de gemeente verzekert dat de veiligheid van de leerlingen niet in het geding is, komt ze tegemoet aan de zorg van de ouders en is er nu gekozen voor begeleiding van de leerlingen op de fietsroute."

Van de Put voorziet dat leerlingen in de war kunnen raken als er op hun route ineens veel mensen lopen. "Het gaat om een drukke verkeersweg met aan beide kanten alleen een fietspad. Zien ze daar ineens mensen lopen, of dat nou toeristen zijn of vluchtelingen, dan raken ze daarvan in de war. Dat geeft een onveilige en onwenselijke situatie. Deze leerlingen moeten het hebben van vaste routines en structuren, en liefst ook een prikkelarme omgeving. Om hun veiligheid te waarborgen is de begeleiding nodig."

Verzamelen

Met de gemeente is nu afgesproken dat leerlingen zich 's morgens verzamelen op een plek in Kaatsheuvel, vanwaar ze onder begeleiding naar Waalwijk fietsen. Voor de terugweg wordt verzameld op het schoolplein.

Fietsbegeleiding bij azc

Barbara Bergman van de oudervereniging van Het Zilverlicht is heel blij met de extra inzet van de gemeente. "De gemeente voldoet aan een zorgbehoefte van de leerlingen waaraan ze eigenlijk niet hoeven te voldoen. Maar ze doen het toch, en dat geeft een goed gevoel." 

STER reclame