Celstraf ex-premier Olmert fors lager

De 68-jarige Olmert in de rechtszaal in Tel Aviv AFP

Het Israëlisch Hooggerechtshof heeft de celstraf van ex-premier Olmert fors verlaagd. Hij had aanvankelijk zes jaar cel gekregen voor corruptie, het hof heeft die straf verlaagd naar 18 maanden. 

De straf krijgt hij omdat hij in zijn tijd als burgemeester van Jeruzalem steekpenningen had aangenomen. Bij de bouw van luxe appartementen werden Israëlische politici voor miljoenen omgekocht. Er werden in totaal tien betrokkenen veroordeeld. 

Olmert zei na de uitspraak dat er een last van zijn schouders is gevallen. De zaak hing "als een donkere wolk" boven zijn leven en van dat van zijn familie, sprak hij. De ex-premier houdt overigens vol dat hij onschuldig is, al benadrukte hij het oordeel van het hof te respecteren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Olmert

Omdat Olmert (70) in hoger beroep was gegaan, zat hij tot nu toe niet in de cel. Hij moet half februari de gevangenis in. Hij wordt de eerste ex-premier van Israël die de cel ingaat. Olmert was premier van 2006 tot en met 2009.

STER Reclame