Betogers protesteren tegen het politiegeweld in Chicago
NOS Nieuws

Burgemeester Chicago breekt vakantie af na nieuw politiegeweld

De burgemeester van Chicago heeft zijn vakantie afgebroken vanwege de dood van twee zwarte burgers van zijn stad. Onder hen is de 55-jarige Bettie Jones, die gisteren door een agent werd gedood toen die het vuur opende op een bovenbuurman van Jones. Door het politiegeweld is de druk op burgemeester Rahm Emanuel groot; activisten willen dat hij aftreedt.

Volgens een woordvoerder van de burgemeester breekt Emanuel zijn vakantie af om het vertrouwen in het politiekorps van Chicago te herstellen. Naar verwachting wil de familie van het slachtoffer dat de politie de beelden vrijgeeft waarop de schietpartij te zien is, zodat duidelijk wordt wat er zich precies heeft afgespeeld.

Afgelopen weekend gingen agenten af op een melding van een vader die zei dat zijn 19-jarige zoon met een honkbalknuppel op zijn slaapkamerdeur sloeg. De vader belde ook naar Bettie Jones, zijn onderbuurvrouw, om te vragen of zij de deur open kon doen voor de politie.

Toen de agenten bij het huis arriveerden, kwam de 19-jarige jongen met zijn knuppel naar de deur terwijl Jones daar ook stond. De politie opende het vuur, en beiden kwamen om het leven.

Incident na incident

De schietpartij is de zoveelste in een rij van incidenten in de Verenigde Staten waarbij zwarte verdachten door politiegeweld om het leven kwamen. Dat heeft geleid tot een reeks aan protesten, onder meer in Chicago. Zo gingen vorige maand honderden inwoners de straat op nadat er beelden waren vrijgegeven van een blanke agent die een zwarte tiener doodschiet.

De inwoners hebben vooral kritiek op de manier waarop burgemeester Emanuel de schietincidenten afhandelt en eisen zijn vertrek. Zo zou Emanuel het politiekorps langere tijd de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl