NOS Nieuws

Veel klachten over vuurwerkbommen bij meldpunt

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn dit jaar tot nu toe 40.000 meldingen binnengekomen. De meeste klachten gaan over vuurwerkbommen en vuurwerkstress bij huisdieren. Vooral harde knallen in het midden van de nacht zijn een grote ergernis.

De meeste meldingen komen uit de grote steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. "We zien dit jaar voor het eerst meer klachten over vuurwerkvandalisme, vernielingen die worden aangericht met vuurwerk", zegt Arno Bonte, initiatiefnemer van het meldpunt.

"Dat zijn bijvoorbeeld brievenbussen of vuilcontainers die worden opgeblazen, maar ook meldingen van mensen die worden bekogeld met vuurwerk."

Overlast

Veel mensen vinden dat de politie te weinig doet tegen vuurwerkoverlast. "Mensen die een klacht indienen, geven in veel gevallen aan dat de politie geen tijd had om langs te komen na overlast", zegt Bonte.

Morgen start de officiële verkoop van vuurwerk. "De ervaring leert dat er de komende dagen nog veel meer overlast is. We verwachten nog veel klachten."

Het meldpunt is een initiatief van dertig lokale GroenLinks-fracties en werd op 19 december geopend. Met het meldpunt moet blijken hoeveel mensen last hebben van het vuurwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl