AFP
NOS Nieuws

Iraaks leger verklaart Ramadi bevrijd

Het Iraakse leger heeft de stad Ramadi volledig bevrijd van de heerschappij van de terreurorganisatie Islamitische Staat, heeft een legerwoordvoerder verklaard. Volgens een Iraakse generaal hebben de militairen de hoofdstad van de provincie Anbar na een langdurig offensief nu helemaal in handen.

Op het complex van de regionale regering wappert weer de Iraakse vlag. Gisteren werd al gemeld dat dat complex was ingenomen.

Een andere generaal van het Iraakse leger zegt dat IS-strijders zich nog wel ophouden in enkele delen van de stad.

Vernedering

Met de inname van Ramadi in mei brachten de strijders van IS een vernederende slag toe aan de regeringstroepen. Het Iraakse leger wordt getraind en bewapend door de VS.

De herovering van Ramadi heeft door het heftige verzet van IS-strijders weken geduurd. Daarbij zijn vele jihadisten gedood, zegt de legerwoordvoerder. De regeringsmilitairen werden geholpen door luchtaanvallen door de internationale coalitie en door soennitische Arabische milities.

Tijdens de opmars naar Ramadi werd van hogerhand besloten geen sjiitische milities in te zetten, om weerstand bij de soennitische bevolking van Ramadi te voorkomen.

Gebiedsverlies IS

Ramadi ligt op 100 kilometer afstand van de hoofdstad Bagdad en hoorde, samen met Mosul, Fallujah en het Syrische Raqqa tot de belangrijkste steden die door IS zijn bezet.

De Britse denktank Jane's heeft berekend dat Islamitische Staat dit jaar 14 procent van zijn grondgebied in Syrië en Irak is kwijtgeraakt.

NOS / Lars Boogaard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl