NOS Nieuws

'Meeste winkels zullen 10 cent vragen voor tasje'

De Raad Nederlandse Detailhandel verwacht dat de meeste winkels vanaf 1 januari 10 tot 15 cent gaan vragen voor een plastic tas. Dat heeft Jeroen van Dijken van de raad gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

Vanaf volgend jaar zijn winkeliers verplicht een bedrag te vragen voor plastic tassen. Maar volgens Van Dijken waren er nog wel wat onduidelijkheden.

"We willen best onze winkels verduurzamen, maar dan willen we wel een duidelijke regeling", aldus Van Dijken. Volgens hem is pas laat duidelijk geworden dat de nieuwe regel per 1 januari ingaat.

Driekwart

Daarnaast was niet helemaal duidelijk hoeveel geld er gevraagd moest worden voor een tas. De overheid heeft alleen een streefbedrag genoemd, maar laat het verder over aan de winkels zelf. Die kunnen in principe ook 2 cent voor een tas vragen.

Om erachter te komen wat een geschikt bedrag was, heeft de Raad Nederlandse Detailhandel een proef gedaan in drie verschillende gemeenten. "We hebben daar een bedrag van 10 cent gevraagd en zagen dat het aantal tassen met de helft tot driekwart verminderde", aldus Van Dijken.

Top-10

Het verbod op gratis plastic tassen is ingesteld om de milieuvervuiling terug te dringen. In de top-10 van meest gevonden voorwerpen op het strand staat de plastic tas op 3, bleek eerder uit onderzoek van Rijkswaterstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl