Stevie Wright (Friday on my mind) overleden

The Easybeats met Wright (tweede van links) ANP

De Australische muzikant Stevie Wright is op 68-jarige leeftijd overleden. Hij gold als de eerste internationaal bekende Australische rockster.

Wright brak op 16-jarige leeftijd door met zijn band The Easybeats. Hun nummer Friday on my mind was een internationale hit en stond ook in Nederland twee weken op nummer 1 in 1966. In 2001 werd het nummer uitgekozen tot het beste Australische nummer ooit. 

Friday on my mind was geschreven door George Young en de uit Nederland afkomstige Johannes Vandenberg, die in The Easybeats de verengelste naam Harry Vanda gebruikte. Hij werd later producer van onder meer AC/DC en Paul Young. 

Later had de groep nog een bescheiden hit met Hello, how are you? Na vijf jaar ging de groep uiteen en wist Wright nog een hitje te scoren met Evie, van ruim 11 minuten. In Nederland kwam dat nummer niet verder dan de tipparade. 

Verslaving

Wright werd in 1947 geboren in Leeds, maar verhuisde op zijn negende naar Australië. Ook de andere leden van The Eaybeats waren niet in Australië geboren.

De roem had een slecht effect op Wright: hij worstelde decennialang met alcohol- en drugsverslavingen. Bij het nieuws van zijn overlijden zei een pophistoricus in de Australische pers: "Het verbaasde me dat hij de 68 heeft gehaald".

Wright werd op Tweede Kerstdag opgenomen in het ziekenhuis, waarom is niet bekendgemaakt. Hij overleed gisteravond.

STER Reclame