NOS Schaatsen

Verbij wint eerste 500 meter op NK afstanden

Kai Verbij heeft de eerste 500 meter bij de KPN NK afstanden gewonnen. Met een tijd van 34,92 liet hij regerend kampioen Jan Smeekens (34,98) en Daidai Ntab (35,00) achter zich. Olympisch kampioen Michel Mulder stelde teleur met een negende plaats (35,62).

Verbij maakte tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden al indruk, door mee te gaan met de wereldtop. Ook op de eerste 500 meter in Thialf liet hij zich van z'n beste kant zien. Ntab opende nog sneller (9,55 om 9,65), maar Verbij schaatste een betere ronde.

Dat Smeekens tweede werd, dankte hij aan de scheidsrechters. Die diskwalificeerden hem niet, terwijl hij volgens de regels wel fout zat in zijn race. Smeekens reed een hele ruime laatste binnenbocht, kwam uit in de buitenbocht en gleed niet snel genoeg terug naar zijn eigen baan. Smeekens werd desondanks niet uit de uitslag geschrapt.

Toptien eerste 500 meter mannen

Jorritsma haakt snel af

Mulder schaatste in de laatste rit tegen Gerben Jorritsma. De regerend olympisch kampioen kon niet profiteren van zijn directe tegenstander, omdat Jorritsma al in de eerste bocht afhaakte met een blessure aan zijn bovenbeen. Mulder wist zich daarna niet te mengen in de strijd boven in het klassement.

Later vanmiddag wordt de tweede 500 meter verreden. De beste twee schaatsers over twee omlopen plaatsen zich voor de WK afstanden in Kolomna. Verbij is al zeker van een ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl