NOS Schaatsen

Kramer weer de baas op 5.000 meter

Sven Kramer is bij de KPN NK afstanden voor de achtste keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de 5.000 meter geworden. In een rechtstreeks duel rekende hij af met Jorrit Bergsma, zijn grootste concurrent. Het brons ging naar Douwe de Vries.

Kramer en Bergsma gingen beiden hard van start. Tot 3.000 meter ging het gelijk op, daarna gaf Kramer gas en nam hij afstand van Bergsma. Kramer eindigde in een kampioenschapsrecord van 6.11,34, Bergsma finishte bijna twee seconden later in 6.13,19.

Door zijn overwinning is Kramer zeker van een startbewijs op de 5.000 meter bij de WK afstanden (11-14 februari, Kolomna). Bergsma was door zijn goede prestaties in de wereldbeker al zeker van een WK-ticket op de vijf kilometer. Ook De Vries mag door zijn derde plaats naar Rusland.

Toptien 5.000 meter mannen

Met een been op EK

Kramer en Bergsma hebben ook goede papieren om zich te plaatsen voor de EK Allround (9-10 januari, Minsk). Nederland heeft drie startbewijzen voor dat toernooi. Er wordt een puntenklassement opgemaakt over de 5.000 meter en de 1.500 meter (maandag). De beste drie schaatsers in dat klassement mogen naar Minsk.

Na afloop van de 5.000 meter liet Bergsma echter weten de EK Allround niet te zullen rijden, indien hij zich plaatst. Hij richt zich op de WK afstanden en de EK Allround passen niet in zijn schema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl