Eric Feijten | NOS

Zo'n 20.000 kerkgangers in Nederland hebben vanochtend de psalmen en gezangen verruild voor de Top 2000. Het idee van de 'Top 2000-diensten' van de protestantse kerk is om met de liedjes geloof en popmuziek dichter bij elkaar te brengen. 

Uit de speakers van de protestantse kerk in Maarssen klinkt muziek van Ramses Shaffy. De kerk zit vol met zo'n 300 mensen. Ze krijgen een warm welkom. "Of je nu fan bent van Abba of Adele, van Bach of Bieber, in naam van God en de mensen, wees welkom. Je hoort er helemaal bij", zegt de predikant. 

Popliedjes om de kerk vol te krijgen?

Je moet niet op de ouderwetse manier doorgaan. Een beetje modern mag wel af en toe.

Bezoekster Top 2000-dienst

Maarssen is een van de tientallen gemeenten die een dienst houden rond de muziek van de Top 2000. Het idee ontstond eind 2012. Twee jaar geleden waren de eerste zeven diensten in Nederland. In 2014 was dat aantal gegroeid tot 45 en dit jaar zijn er 90 van dergelijke diensten.

De nummers uit de Top 2000 die tijdens de dienst te horen zijn, hebben allemaal een link met het geloof. Stairway to Heaven komt voorbij, Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia De Breij, Rivers of Babylon van Boney M. en Morning has Broken van Cat Stevens. "Tijdens de collecte kunt u luisteren naar Armin van Buuren", kondigt de voorganger aan.

Geluk beleven

De kerkgangers vinden het prachtig. "Je moet niet op de ouderwetse manier doorgaan. Een beetje modern mag wel af en toe", zegt een vrouw. Een andere bezoeker is het met haar eens. "Er kunnen heel veel mooie liederen zijn bij een kerkdienst. Waarom niet? Als het gaat over geloof, over liefde of over hoop. Geloof is beleven. Als je er maar gelukkig van wordt."

Voor predikant Jochem Stuiver is moderne muziek in de kerk bijna vanzelfsprekend. "Jezus zong zelf ook in de de Bijbel. Muziek hoort zo bij het leven. Of je nu gelovig bent of niet. Muziek verbindt mensen met elkaar."

STER reclame