NOS Nieuws

Nederlanders rijden door brand Californië: we vliegen in de fik!

Nederlands gezin rijdt door vlammenzee Californië

Een Nederlands gezin heeft spectaculaire beelden gemaakt van bosbranden in Californië. De Haarlemse Maaike Maks (18) en haar familie waren op Eerste Kerstdag vertrokken voor een rit door een natuurgebied bij Los Angeles, toen ze plotseling dwars door de vlammenzee reed en haar camera pakte.

In het filmpje, dat amper een halve minuut duurt, rijdt Maks zo dicht langs het vuur dat de hele auto wordt omgeven door vonken. Ze is hoorbaar angstig. "We vliegen in de fik!", roept ze.

Een dag later is Maks van de schrik bekomen. "Eerst was het cool om te zien, al dat vuur", zegt ze tegen de NOS. "Dat had ik nog nooit gezien, zo’n bosbrand. Zonder er bij na te denken pakte ik mijn mobiel en begon ik te filmen. Maar toen kwamen we in een windvlaag terecht met allemaal vonken en brandende bosjes die tegen onze auto aanvlogen. Dat was ontzettend eng. We konden helemaal niets meer zien. We waren helemaal omringd door de rook."

Het was wel een hele heftige ervaring.

Maaike Maks

Maks was even bang dat de banden of de auto zelf in brand zouden vliegen. "Ik dacht eventjes, we zitten in een auto vol met benzine, en onze banden zijn van rubber. Straks smelt het of explodeert de tank. Daar was ik wel even heel bang voor. Je hoort mijn moeder dan zeggen: nee, we vliegen niet in de fik. En dat was ook niet zo, maar dat was wel mijn eerste gedachte."

"Mijn vader is gewoon rustig rechtdoor blijven rijden in de hoop dat we nergens tegenaan zouden komen. Na een paar seconden waren we er eigenlijk al weer uit, maar het was wel een hele heftige ervaring."

Uiteindelijk bleek de huurauto alleen een paar krasjes te hebben opgelopen. Het gezin is geschrokken, maar kan de de vakantie, die gepland was tot begin januari, gewoon voortzetten.

Het filmpje is intussen al in de hele VS te zien geweest. Maks: "We vonden het wel leuk om het hier aan het aan het lokale nieuws door te spelen dus daarom hadden we het op Twitter gezet. Opeens kwam het op CNN, NBC en alle lokale nieuwszenders en ook op de radio. Iedereen wilde mijn verhaal weten. Dat was wel even een soort celebrity-ervaring."

Geen slachtoffers

De opnames zijn gemaakt op de late avond van 25 december. De bosbranden in Ventura County, ten noordwesten van L.A., hebben inmiddels een gebied van enkele vierkante kilometers in de as gelegd. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl