AFP
NOS Nieuws

Betogers vernielen islamitische gebedsruimte op Corsica

Op het Franse eiland Corsica hebben betogers een islamitische gebedsruimte vernield in de stad Ajaccio. Ze probeerden korans in brand te steken en riepen racistische leuzen.

De Franse premier Valls heeft het geweld onaanvaardbaar genoemd en het lokale bestuur heeft ook met afschuw gereageerd.

Een paar honderd mensen deden gisteravond mee aan de betoging, die ontaardde in een anti-islammanifestatie. Ze riepen onder meer dat moslims het land uit moeten. De demonstranten hebben niet alleen een gebedsruimte kort en klein geslagen, maar ze hebben ook vernielingen aangericht op het terras van een kebabrestaurant.

Betogers vernielen islamitische gebedsruimte op Corsica

Na een paar uur is de politie erin geslaagd de relschoppers te verdrijven, zegt NOS-correspondent Frank Renout. Voor zover bekend is er niemand gearresteerd.

De betogers waren de straat opgegaan uit protest tegen een aanval op de brandweer de dag ervoor. Brandweermensen waren belaagd door jongeren met bivakmutsen nadat spullen om brand te stichten in beslag waren genomen. Ook waren brandweerwagens vernield. Twee brandweerlieden waren ernstig gewond geraakt.

Nationalisme

Het is niet duidelijk of het oplevende nationalisme op het eiland een rol heeft gespeeld bij de anti-islammanifestatie, zegt Renout. De politie onderzoekt nog wat de aanleiding was voor het geweld. Er zijn onlangs regionale verkiezingen geweest in Frankrijk en Corsica heeft sinds begin deze maand een nieuw nationalistisch bestuur dat streeft naar autonomie voor het eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl