ANP
NOS Nieuws

Betere behandeling voor deel prostaatkankerpatiënten

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Mannen met prostaatkanker met uitzaaiingen moeten naast hormoontherapie meteen ook chemotherapie krijgen. Dat vergroot de kans op overleving aanzienlijk, ten opzichte van een behandeling met hormonen alleen.

Dat blijkt uit twee studies gepubliceerd in de vakbladen The Lancet en The Lancet Oncology. De auteurs concluderen dat hormoontherapie (zogeheten castratietherapie) gecombineerd met chemotherapie met het middel docetaxel de standaardbehandeling moet worden voor deze patiënten.

Combinatietherapie

In een bijbehorend commentaar in BMC Medicine schrijven twee toponderzoekers van het Erasmus MC dat de studies het onweerlegbare bewijs leveren van het nut van de combinatietherapie. Die moet dan ook de standaardbehandeling worden, vinden ze. Er namen bijna 1800 patiënten deel aan de studie.

'Prostaatkanker behandelen met hormoon- en chemotherapie'

De resultaten van de studie tonen aan dat er een overlevingswinst van vijftien maanden is. Ze zijn gepubliceerd in The Lancet en komen vrijwel overeen met een andere recent gepubliceerde studie die uitkwam op een overlevingswinst van bijna veertien maanden. Daaraan namen bijna 800 patiënten deel.

Uit een analyse van alle studies samen blijkt dat de absolute overleving na vier jaar toeneemt met 9 procent in de groep patiënten die castratietherapie en docetaxel krijgen.

Dat betekent dat op iedere honderd mannen die combinatietherapie krijgen vier jaar later nog 49 patiënten leven. Van iedere honderd patiënten die eerst alleen castratietherapie krijgen, leven er na vier jaar nog veertig.

Bijwerkingen

De onderzoekers doen geen uitspraken over het effect van de combinatietherapie bij patiënten met prostaatkanker die nog niet uitgezaaid is. Daar hebben ze onvoldoende gegevens voor, maar er loopt al wel onderzoek naar.

Docetaxel leidt tot meer ernstige bijwerkingen dan castratietherapie alleen. Maar de zes kuren met de chemotherapie worden door de meeste mannen goed verdragen en doorgaans verdwijnen de bijwerkingen na het beëindigen van de chemotherapie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl