NOS Nieuws

Experts kraken onderzoek gaswinning

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

Drie jaar na de zwaarste aardbevingen in Groningen is er nog steeds veel onduidelijk over de risico's van gaswinning. Dat concluderen drie onafhankelijke deskundigen na het lezen van de meest recente onderzoeken.

Onlangs werd minister Kamp door de Raad van State gedwongen de gaskraan verder dicht te draaien. Volgens de Raad was dit nodig voor de veiligheid van de Groningers die boven het gasveld wonen. Er mag maximaal 27 miljard kuub gas worden gewonnen. Minister Kamp legt zich hierbij neer.

Zware beving

"Met dit besluit is het inderdaad veiliger geworden in Groningen, maar Groningen is nog niet veilig", zegt geoloog Peter van der Gaag. Hij doelt hiermee op het feit dat minder gaswinning lijkt te leiden tot minder bevingen. Maar het risico op een zware beving is nog altijd aanwezig.

Dat bevestigen ook professor Manuel Sintubin, hoogleraar geologie aan de universiteit van Leuven en oud NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos. De drie werden de afgelopen jaren geregeld door de Groningse bevolking geraadpleegd, omdat die de onderzoeken van de NAM niet vertrouwde. Partijen in de Tweede Kamer roepen deze experts bovendien op voor hoorzittingen over de problematiek in Groningen. Er zijn in Nederland maar weinig deskundigen op dit gebied die helemaal onafhankelijk zijn.

'Onderzoeken naar de risico's gaswinning niet onafhankelijk genoeg'

Ook voor de komende hoorzitting in de Tweede Kamer op 18 januari, over het nieuwe gasbesluit, zijn ze alle drie uitgenodigd om hun visie te geven op de laatste onderzoeken.

De kritiek die de Kamer te horen krijgt, zal niet mals zijn. "Nog steeds zijn de onderzoeken niet onafhankelijk genoeg, zegt Houtenbos. Dat is ook het belangrijkste bezwaar van de twee anderen.

De onderzoeken zijn nog steeds gericht op een wenselijke uitkomst, hoeveel gas er maximaal kan worden gewonnen. Daardoor worden veel andere onderzoeksvragen niet gesteld, vinden ze. Bijvoorbeeld over de invloed van de grondsoort vlak onder een huis. Veel huizen in Groningen staan op klei. Daardoor reageert de grond extra heftig. Als die grond nat is zet de klei uit en hij krimpt als het droog is.

"Er zou ook onderzoek moeten komen naar de breuken die doorlopen diep onder het gasreservoir", zegt Sintubin. "Je moet weten hoe de druk verandert in die scheuren, omdat die mogelijk van grote invloed is op de aardbevingen."

Hoewel belangrijke onderzoeksvragen dus niet zijn beantwoord zijn Sintubin, Van der Gaag en Houtenbos blij dat er nu een eerste begin is gemaakt met het opbouwen van kennis over de Groningse ondergrond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl