De familie Ten Brinke met hun Syrische gast

'Als iedereen Kerst viert, waarom zou ik dan niet meedoen?'

Voor veel mensen die het afgelopen jaar naar het Westen zijn gevlucht is dit de eerste keer dat ze in aanraking komen met Kerst. Op veel plaatsen in Nederland zijn er kerstactiviteiten voor asielzoekers, zowel voor moslims als vluchtelingen met een christelijke achtergrond.

Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is er in alle azc's of de omgeving daarvan wel wat te doen.

Kerstactiviteiten voor vluchtelingen

Zo zitten in een café in Nijmegen ruim honderd vluchtelingen bij elkaar. Ze zijn hier met de bus uit het opvangcentrum in Heumensoord naartoe gebracht om samen te eten. De vluchtelingen komen uit Pakistan, Afghanistan, India, Mongolië, Nigeria en Venezuela.

Maar de meesten zijn Syriërs, zoals Falek en Lilian. Vorig jaar zaten ze met de Kerst nog in Aleppo, waar het te gevaarlijk werd.

In het Nijmeegse café komt de vlucht via Turkije en de Balkan naar West-Europa ter sprake. Ze hadden het bijna niet overleefd, want de tocht met vijftig man in een busje van een half uur duurde uiteindelijk 4,5 uur. Enkele reisgenoten waren bijna gestikt.

Ook op kleinere schaal krijgen vluchtelingen een warm onthaal. Sommige gezinnen ontvangen asielzoekers voor ontbijt of diner. Zo zit bij de familie Ten Brink in Apeldoorn een Syrische man aan tafel. Hij komt hier al enkele maanden een paar keer per week. "Ze zijn heel hartelijk voor me. Het lijkt wel of het mijn familie is."

Het gezin en hun gast gaan ook naar de kerk, een speciale dienst voor mensen die die nooit eerder in een kerk zijn geweest. Tachtig vluchtelingen uit een tentenkamp in de buurt hebben zich ingeschreven, tien zijn er gekomen. "Kerst is niet alleen een feest voor christenen", zegt een Syriër. "Als iedereen Kerstmis viert, waarom zou ik dan niet meedoen?"

Hoe de volgende Kerst eruit zal zien is nog een groot raadsel. "Kerst 2016 weer in Aleppo?", vraagt verslaggever Roel Pauw in Nijmegen aan Falek en Lilian. "Goede hoop", zeggen ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl