Zwembad De Peppel in Ede Google Streetview

Burgemeester Van der Knaap en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overleggen begin volgende week of ze alsnog een zwemuitje kunnen organiseren voor bijna 150 vluchtelingen die in een noodopvang in Ede zitten. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gezegd.

Dat uitje zou eigenlijk vandaag plaatsvinden in zwembad De Peppel, maar werd door het COA afgeblazen. Gistermiddag kreeg iemand van het zwembad een telefoontje van een COA-directeur dat het uitje niet door ging. 

Onduidelijkheid

Over het waarom van de afgelasting tast zwembaddirecteur Ronald ter Hoeven nog altijd in het duister. Bij het COA kon hij niemand bereiken, zei hij vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook burgemeester Van der Knaap was niet door het COA geïnformeerd. Op Twitter noemde hij het besluit "belachelijk". Wat hem betreft had het gewoon door kunnen gaan. "Jammer dat ik de sleutel van de Peppel niet heb", twitterde hij.

Een woordvoerder van het COA zei gisteren tegen de NOS dat van verschillende kanten is geadviseerd om de zwemdag af te gelasten. Hij benadrukte dat het geen lichtvaardig besluit was.

Zwembaddirecteur Ter Hoeven kan alleen maar op berichten op sociale media afgaan. Daarin wordt gewezen op een ingezonden brief die de afgelopen week in een plaatselijke krant verscheen. Daarin beklaagt een ouder van vier kinderen zich dat de vluchtelingen gratis mogen zwemmen, terwijl hij voor de A- en B-diploma's van zijn vier kinderen meer dan 3000 euro kwijt was. 

De brief sluit af: "Burgemeester Van der Knaap, u moet niet verbaasd zijn als ongeregeldheden zoals deze in Geldermalsen hebben plaatsgevonden ook in uw gemeente gaan plaatsvinden".

Belangeloos

Het plan om vluchtelingen uit te nodigen, kwam van een medewerker van het zwembad. "Hij heeft volledig belangeloos allerlei mensen om zich heen verzameld die het georganiseerd hebben", zegt Ten Hoeven.

Het zwembad kreeg daar alleen maar positieve reacties op. Nadat het uitje was afgelast, kreeg het zwembad "heel erg veel" steunbetuigingen. 

Burgemeester Van der Knaap heeft vanmorgen contact gehad met het COA. Daarbij is afgesproken dat begin volgende week naar een nieuwe datum wordt gezocht. 

STER reclame