Een betoger in Bydgoszcz, in Centraal-Polen
NOS Nieuws

Raad van Europa buigt zich over Pools hervormingsplan

Polen heeft de Raad van Europa gevraagd om een toetsing van de omstreden hervorming van het Constitutionele Hof. Daarmee reageert de regering in Warschau op harde kritiek uit Europa. Zo vroeg Eurocommissaris Timmermans gisteravond nog om de hervorming uit te stellen, omdat anders mogelijk de Poolse rechtsstaat in twijfel kan worden getrokken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het de controverse rond het hof wil beëindigen. Daarom is de Raad van Europa, waarvan 47 landen lid zijn, om een oordeel gevraagd.

De nieuwe Poolse regering probeert in een razend tempo het staatsbestel te hervormen. De meest in het oog springende maatregel is de hervorming van het Constitutionele Hof. Daarvoor zijn vijf regeringsgezinde rechters benoemd. Ook wordt de macht ingeperkt van het hof, dat de regering en het parlement moet controleren. De Poolse senaat ging gisteravond als laatste akkoord met de hervorming.

Demonstraties

Tienduizenden Polen hebben de laatste weken gedemonstreerd tegen de plannen van premier Szydlo en de leider van de partij Recht en Rechtvaardigheid, Jaroslav Kaczynski. Oud-president Walesa waarschuwde zelfs voor een burgeroorlog. Hij noemde leden van de regeringspartij roekeloos.

De betogers kregen steun uit Europa. De Luxemburgse minister Asselborn zei dat de ontwikkelingen in Polen doen denken aan die in dictaturen en eiste dat de Europese Commissie in actie kwam. Luxemburg is op dit moment voorzitter van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl