Vluchtelingen die eerder de oversteek waagden AFP

Vlak bij de Turkse kust zijn achttien vluchtelingen verdronken toen de houten boot waarin ze zaten omsloeg. Onder de slachtoffers zijn zes kinderen, meldt het Turkse persbureau Dogan. Twee mensen worden nog vermist. 

Het ongeluk gebeurde voor de Turkse westkust, bij de plaats Dikili. De boot sloeg om door hoge golven en overbelading. De Turkse kustwacht heeft 21 mensen gered, onder wie een baby van een jaar oud.  

De eerste lichamen zijn al geborgen

Dit jaar zijn meer dan een miljoen migranten naar de Europese Unie gekomen. Bijna 3700 mensen kwamen om het leven of worden nog vermist. Hoewel de weersomstandigheden slechter zijn in de winter, blijven mensen de overtocht wagen, maar het zijn er wel minder dan in het voorjaar en de zomer. 

Turkije beloofde vorige maand de toestroom van vluchtelingen naar Europa in te dammen. In ruil voor 3 miljard euro zegde Turkije toe de leefomstandigheden voor ruim 2 miljoen gevluchte Syriërs in Turkije te verbeteren. Daarnaast worden de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap heropend.

Egeïsche Zee

De Italiaanse kustwacht heeft gisteren en vandaag meer dan achthonderd vluchtelingen gered. Dit jaar zijn meer dan 150.000 migranten via de Middellandse Zee naar Italië gereisd. De meeste migranten kwamen Europa binnen via Griekenland. 

STER reclame