Flickr / Nick Gourlie / CC By Sa 2.0

Hogere straffen zijn niet de oplossing voor het toenemende aantal nepvuurwapens in Nederland. Dat zegt criminoloog Henk Ferwerda, deskundige op het gebied van jeugdcriminaliteit. Volgens hem weet de grootste groep jongeren niet dat het strafbaar is om een nepwapen te hebben.

De politiechef van Rotterdam, Frank Paauw, heeft zijn zorgen geuit over de replica's van vuurwapens, die vaak niet van echt te onderscheiden zijn. "Die worden steeds vaker gebruikt bij overvallen, maar zijn ook populair bij jongeren die stoer willen doen", zegt hij. 

Paauw is bang dat een politieman een keer op een jongere met een nepwapen zal schieten, omdat hij denkt dat het om een echt vuurwapen gaat. Ferwerda begrijpt het angstbeeld van de politiechef. "Het punt is dat veel jongeren niet zien dat een nepwapen tot problemen kan leiden", zegt hij.

Zeg het maar... welke is echt en welke is nep?

Volgens Ferwerda moeten jongeren betere voorlichting krijgen over nepwapens. Dan krijgen ze door wat de gevolgen zijn van het aanschaffen van een nagemaakt vuurwapen, denkt hij. "De meeste jongeren zien zo'n wapen gewoon als een speeltje dat ze kopen op een vakantie in bijvoorbeeld Italië."

Ook in veel andere Europese landen zijn de nepwapens voor een paar tientjes te koop. Volgens Paauw een handig alternatief voor beginnende criminelen, die vaak nog niet genoeg geld en contacten hebben voor de aanschaf van een echt wapen.

Het moet vaak een keer misgaan, voordat er maatregelen worden genomen.

Henk Ferwerda, criminoloog

Ferwerda zegt dat deze groep bezitters van nepwapens in veel gevallen op een hoge straf kan rekenen. "Rechters houden bij de meeste misdrijven, zoals overvallen, rekening met de intentie van de dader. De straf valt dan niet lager uit omdat het wapen waarmee werd gedreigd een replica blijkt te zijn."

Het probleem is volgens Ferwerda lastig aan te pakken, omdat de wapens ook met groot gemak op internet kunnen worden besteld. "Het moet helaas vaak een keer misgaan, voordat er maatregelen worden genomen. In die zin is het terecht dat de politiechef aan de bel trekt."

Paauw hoopt niet dat het zover komt. "Dan zie ik de krantenkoppen al voor me: Politie schiet jongen met speelgoedwapen neer", zegt de politiechef. "Dat zou een drama zijn."

STER reclame