Michail Chodorkovski EPA

De voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski denkt erover om politiek asiel aan te vragen in Groot-Brittannië. Dat zegt hij in een interview met de BBC. Een Russische rechtbank heeft een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, omdat hij betrokken zou zijn bij de moord op een burgemeester in Siberië, in 1998. 

Volgens Chodorkovski heeft hij niets met de moord te maken en wil het Kremlin hem monddood maken. Poetin ziet in mij een serieuze bedreiging, dat is wel duidelijk, zegt hij in het interview.

Chodorkovski zat tien jaar lang gevangen in Siberië, omdat hij als topman van het oliebedrijf Yukos fraude zou hebben gepleegd. Ook die beschuldiging was politiek gemotiveerd, zegt hij. Chodorkovski gaf financiële steun aan oppositiepartijen en zou plannen hebben gehad om zelf de politiek in te gaan. In 2013 kreeg hij gratie, mogelijk nadat hij beloofd had zich niet meer met politiek te bemoeien. Hij vertrok naar het buitenland en woont nu voornamelijk in Zwitserland, maar soms ook in Groot-Brittannië.

Ineenstorting

Belofte of niet, Chodorkovski laat zich nog steeds geregeld uit over de Russische politiek. Onlangs zei hij dat Poetin Rusland naar een periode van stagnatie leidt, vergelijkbaar met de jaren zeventig, die uiteindelijk tot een ineenstorting zal leiden. 

In het interview met de BBC zegt hij dat hij jonge politieke activisten in Rusland wil steunen en op termijn een alternatief wil bieden voor het huidige Russische regime. "Ik ben ervan overtuigd dat dit regime binnen tien jaar verdwijnt en ik hoop dat ik daar een rol in zal spelen."

37 miljard euro

Chodorkovski vermoedt het Kremlin dat ook wraak wil nemen voor een uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag. Dat veroordeelde Rusland vorig jaar tot het terugbetalen van 37 miljard euro aan voormalige Yukos-aandeelhouders. Dat was de grootste toegewezen claim in de geschiedenis van dat hof. Chodorkovski was zelf geen partij in deze zaak maar hij is ervan overtuigd dat Poetin denkt dat hij de drijvende kracht was achter dit proces. 

Ook zou Poetin bang zijn dat Chodorkovski de oppositie steunt bij de parlementsverkiezingen in Rusland in het komend jaar.

STER reclame