Japanse marineschepen in parade
NOS Nieuws

Japans defensiebudget naar recordhoogte

Het defensiebudget van Japan stijgt volgend jaar naar recordhoogte. Japan heeft sinds de Tweede Wereldoorlog een pacifistische grondwet, maar in september kwam er een nieuwe defensiewet die het leger een actievere rol geeft. Ook is het daardoor mogelijk dat het Japanse leger in het buitenland wordt ingezet.

Het budget voor defensie stijgt met 1,5 procent. Dat is in lijn met het beleid dat twee jaar geleden werd ingezet om gedurende vijf jaar het budget in totaal met 5 procent te verhogen. Het budget overschrijdt nu voor het eerst de grens van 5000 miljard yen en is volgend jaar 38,6 miljard euro.

Drones

De gestegen kosten zijn volgens de regering te wijten aan de verplaatsing van een Amerikaanse basis en een toename van personeelskosten. Ook heeft de Japanse regering een verlanglijstje voor nieuw materiaal. Er moeten drones komen en F-35-straaljagers, vooral voor de samenwerking met de Verenigde Staten.

Gezien de toegenomen militaire activiteit van China in de regio, werkt Japan nauw samen met de VS. China claimt een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee, die ook door Japan wordt geclaimd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl