Frans Timmermans
NOS Nieuws

Timmermans waarschuwt Polen over omstreden wet

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft Polen opgeroepen een omstreden wet te herzien voor de senaat die goedkeurt. In de wet wordt paal en perk gesteld aan de macht, onafhankelijkheid en controlerende taak van het Grondwettelijk Hof van Polen.

In de brief benadrukt Timmermans dat de rechtsstaat een belangrijke waarde is in de Europese Unie. "De EU hecht daarom grote waarde aan het voorkomen van situaties waarin de rechtsstaat van een lidstaat in twijfel kan worden getrokken", schrijft Timmermans in een brief aan de Poolse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken.

Ondermijnen

De rechtsstaat kan volgens Timmermans bijvoorbeeld in twijfel worden getrokken als het goed functioneren van een grondwettelijk hof wordt ondermijnd. Hij verwacht van Polen dat de wet pas wordt aangenomen als alle vragen over de gevolgen van de wet zijn beantwoord.

Het Grondwettelijk Hof moet controleren of de regering en het parlement zich aan de wet houden.

De partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) die in oktober aan de macht kwam heeft de wet ingediend. In Polen zijn al meerdere grote betogingen geweest tegen de regering. Vooral de benoeming van vijf hoge rechters die op de hand van PiS zijn heeft tot veel kritiek geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl