NOS Nieuws

Verdwijnt nu ook V&D uit het stadscentrum?

Ruim zestig filialen heeft V&D in Nederland. Het zijn stuk voor stuk grote winkels, vaak in het centrum van een stad. Bij elkaar gaat het om tienduizenden vierkante meters aan winkelruimte, die bij het omvallen van het warenhuis weleens leeg kunnen komen te staan. Vooral in kleinere steden zal die ruimte niet snel worden opgevuld, zegt Robert Bleekemolen, vastgoedadviseur voor winkelketens.

Dat probleem zal vooral ontstaan in steden als Arnhem, Sittard en Den Helder. Er zijn maar weinig partijen die de ruimte daar kunnen opvullen. "Dat zou Primark kunnen zijn, maar die heeft ondertussen al aardig wat filialen op centrale locaties", zegt Bleekemolen. Hij denkt dat er bij zo'n dertig V&D-vestigingen een probleem ontstaat.

Volgens Bleekemolen zal het in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Maastricht niet lastig zijn om de winkelruimte vol te krijgen, omdat veel winkels daar op een A-locatie willen zitten. "Daar is altijd wel een mouw aan te passen", zegt hij.

Straatbeeld

Den Bosch is een van de plekken waar veel winkels leeg kunnen komen te staan. Rondom de Markt, waar de V&D is gevestigd, dreigen ook vijf schoenenwinkels uit het straatbeeld te verdwijnen. Eerder werd al bekend dat ook de Bijenkorf in Den Bosch dicht moet. Breda en Zwolle kunnen met soortgelijke scenario's te maken krijgen, is te zien op onderstaande kaarten.

  • NOS / Lars Boogaard
  • NOS
  • NOS

Retaildeskundige Cor Molenaar, die in januari het faillissement van V&D al voorspelde, ziet dat probleem ook. Hij denkt dat één op de drie winkels verdwijnt omdat mensen anders gaan winkelen en veel meer via internet kopen. Plaatsen met minder dan 40.000 mensen zullen in de toekomst helemaal geen winkels meer hebben. "Afgezien van de supermarkt en wat winkeltjes voor dagelijkse boodschappen."

Vooral winkels in het middensegment hebben het moeilijk, waaronder V&D, Hema en Blokker. Ook de schoenenwinkels Dolcis, Manfield en Scapino vallen daaronder, waarvan moederbedrijf Macintosh gisteren uitstel van betaling aanvroeg. "De vraag is hoelang die winkels het nog kunnen uitzingen, of dat ze in staat zijn een andere strategie te ontwikkelen."

Winkels in het luxesegment of aan de onderkant van de markt doen het juist wel goed, zegt Molenaar. "De Bijenkorf zag de omzet met 6 procent stijgen het afgelopen halfjaar. Aan de andere kant deden winkels als Primark en Zara het ook goed."

Overigens verwachten Bleekemolen en Molenaar niet dat V&D helemaal zal verdwijnen. "Er wordt vast een partij gevonden die met een deel van de goedlopende winkels een doorstart wil maken", zegt Bleekemolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl